Tekst objavljen: 15.04.2015 10:58        


Potrošačke cene na francuskom tržištu u martu ove godine porasle su 0,7 odsto na mesečnom nivou, usled poskupljenja proizvoda prerađivačke industrije posle završenih rasprodaja, kao i rasta cena usluga, posebno zimskih turističkih aranžmana, pokazuje zvanična statistika.

Potrošačke cene u Francuskoj porasle 0,7 odsto u martu

U februaru ove godine, opšti rast cena na mesečnom nivou takođe je bio 0,7 odsto, dodaje se u saopštenju francuskog Nacionalnog instituta za statistiku, a prenosi Rojters.

Međutim, što se tiče međugodišnje inflacije, ona je u martu već treći mesec zaredom ostala negativna, odnosno minus 0,1 odsto.

Posle produžetka rasprodaja u februaru za jednu nedelju, cene robe prerađivačke industrije u martu su skočile 2,0 odsto u odnosu na prethodni mesec, uz najveći rast cena obuće (12,6 odsto).

Istovremeno, cene energije nastavile su oporavak, uz rast od 1,0 odsto u martu, posle povećanja od 2,1 odsto u februaru, mada su na godišnjem nivou niže 3,7 odsto. 

Cene usluga blago su porasle, pri čemu su cene za zimske aranžmane skočile 5,8 odsto, što je kompenzovalo sezonski pad cena u vazdušnom saobraćaju od 2,3 odsto.

Cene hrane, s rastom od 0,2 odsto na mesečnom nivou, treći mesec zaredom su u usponu, pod uticajem poskupljenja svežih proizvoda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena hrane potrošačke cene Francuska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana