Tekst objavljen: 25.03.2015 16:00        


Ukupna vrednost korpe od 57 namirnica, formirane za potrebe istraživanja koje je sprovela Asocijacija potrošača Srbije - APOS, jeftinija je u martu ove godine u odnosu na isti lanjski mesec za 102 dinara, ali je skuplja u odnosu na novembar 2014. za čak 385 dinara, saopštio je danas APOS.  

Potrošačka korpa poskupela od novembra

APOS je zaključio da trgovinski lanci očigledno pribegavaju metodi promena cena - snize cenu svežeg mesa, ali povećaju cenu za mesne prerađevine.

Iako je kukuruzno i pšenično brašno od novembra poskupelo za 3,0 do 6,0 dinara, kao i so i u šećer - prerađevine koje se od ovih namirnica prave, kao što su špageti i makaroni - pojeftinili su za 2,0 do 6,0 dinara po artiklu, konstatuje se u izveštaju.

Ista nelogičnost pojavljuje se kad su u pitanju meso i mesne prerađevine. Od marta prošle godine jedino je konstantno jeftinije sveže svinjsko meso, dok cene junećeg i pilećeg svežeg mesa beleže rast.
Ipak, to naizmenično povećanje i smanjenje cena svežeg mesa na isti način ne prate cene mesnih prerađevina, odnosno suvomesnatih proizvoda.

Oni su od marta do novembra 2014. poskupeli u proseku za 150 dinara, a do danas još dodatno za oko 100 dinara u proseku, naveo je APOS u saopštenju.

Slična situacija je i sa mlekom i mlečnim proizvodima. Cene svežeg i trajnog mleka su sa češćom tendencijom opadanja varirale u poslednjih godinu dana, ali su zato cene sireva i sirnih namaza stalno rasle.

Gaudu, mladi sir i kačkavalj u proseku plaćamo za oko 200 dinara skuplje nego pre godinu dana.
Po starom pravilu cene zamrznutih proizvoda beleže konstantan rast u odnosu na mart prošle godine. Najveći rast cena je kod zamrznute i konzervirane riba (oslić, tunjevina, sardine.) i to za 13 odsto u proseku.

Poskupelo je i zamrznuto povrće (grašak, boranija i povrće za čorbu) za 4,0 odsto u proseku i u APOS-u pretpostavljaju da upravo zbog toga ova grupa namirnica nije bitnije poskupela od novembra 2014.

Kada su u pitanju razlike u vrednosti korpe od istih namirnica i istim marketima nastavlja se pravilo da je Beograd nešto povoljniji od Niša i Novog Sada.

Monitoring cena je rađen 8. i 19. marta u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, a cene su proveravane u Disu, Idei, Maksiju, Merkatoru, Rodi, Tempu i Univereksportu.

Namirnice su istog proizvođača i iste količine, odnosno veličine pakovanja, izuzev u slučaju kada je tražen najpovoljniji artikal u ponudi.

Proveravane su samo redovne cene, bez trenutnih akcijskih ponuda, jer to rezultatima istraživanja daje trajniju verodostojnost, precizira se u saopštenju APOS-a.

Monitoring cena je rađen kao aktivnost na projektu APOS-a "Potrošač - investitor na tržištu", koji je finansirala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skuplje namirnice cene životnih namirnica potrošačka korpa poskupljenje hrane životne namirnice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana