Tekst objavljen: 29.09.2018 17:32        


Špar, jedan od najvećih trgovinskih lanaca u Evropi planira da dođe u Srbiju, potvrdio je direktor za proširenje i razvoj u kompaniji, Boštjan Brantuša.

Potrošači spremite se, dolazi i Špar!

Špar(u Srbiji je ova firma holandskog porekla poznatija po nemačkom izgovoru Špar) se na taj korak sprema ali "tek pošto stabilizuje tržište u Hrvatskoj". "Da. Špar ima planove za Srbiju", rekao je Brantuša za B92 na marginama CEE Properti Foruma u Beču. Prema njegovim rečima, Špar će, nakon stabilizacije tržišta u Hrvatskoj, gde sada intezivno rade, preći na tržište Srbije. "Sada prvo moramo da završimo Hrvatsku.

Takav je plan, i kada se stabilizuje tržište u toj zemlji, naš sledeći korak je pogledati šta se radi u Srbiji", rekao je Brantuša. Prema njegovim rečima, za sada kompanija nema vremensku odrednicu, ali ističe da su predstavnici kompanije, a i on lično, s vremena na vreme u Beogradu i Srbiji i da se upoznaju sa tržištem. Brantuša je dodao da će "planovi sigurno biti poznati u doglednoj budućnosti".

Niže cene? DA! Brantuša je na pitanje da li to onda znači da veliki lanci donose i niže cene, odgovorio sa "da". "Da, niže cene, bolja usluga, bolji odnos prema kupcu. Ekonomska racionalizacija samog ritejla (maloprodaje). I to je u Sloveniji na primer, doneo Lidl i drugi i to se dalje odražava prema Hrvatskoj, a verovatno će se to tako odraziti i na tržište Srbije", rekao je Brantuša.
Na pitanje da li bi to bila akvizija (kupovina postojeće trgovine), Brantuša kaže da će takođe sam način ulaska Špara u Srbiju zavisiti od trenutne situacije na tržištu.

Brantuša je, komentarišući aferu Agrokor, koja je uzdrmala region, dodao da je i te kako Agrokor uticao na njih, ali i da u svemu vide šansu. "Apsolutno utiče. Mogu da kažem da je u ovoj situaciji Špar preuzeo inciijativu jer je situacija baš prava za to.

S jedne strane akvizicijom trgovina Bille dobili smo 20 drugih trgovina. Tako da je Špar za ove dve godine iz 10 trgovina narastao na 100", naveo je Brantuša. Objašnjavajući da li u regionu ima mesta za velike igrače, poput Lidla koji bi do kraja godine trebalo da otvori prve prodavnice i u Srbiji, i šta to znači pre svega za potrošače, on je rekao da na tržištu ima mesta za sve. "Poznajem situaciju iz Slovenije gde sam bio 25 godina, ista situacija je bila tamo. Počeli su jedan za drugim da dolaze veliki trgovinski lanci, mesta ima, ali upravo zbog same konkurencije poenta je biti bolji prema kupcu, rekao je on.

BORBA ZA SVAKOG KUPCA

Dolazak Lidla, a potencijalno i Špara, otvoriće (konačno, rekli bismo) pravi front za naklonost kupaca u srpskim trgovinama. Potrošači bi dobrobit dolaska najvećih igrača iz Evope na naše malo tržište mogli da osete kada prvi pravi diskonter ovde Lidl otvori prve radnje i svojim i do trećinu nižim cenama zatalasa preovlađujuće Agrokor (Merkator/Idea/Roda) i Deleze (Maksi). Kako to funkcioniše možemo se raspitati kod Slovenaca koji već više od deset godina uživaju u konkurenciji tamo domaćem Merkatoru.

I to ne samo za hranu, jer kupci su bombardovani stalnim popustima i "akcijama" za robu odličnog kvaliteta. Tako,pisala je prošle godine "Politika"sa lica mesta, možete da kupite kompletnu biciklističku ili drugu sportsku opremu po bagatelnim cenama. Recimo, lagane sportske jakne za16evra, patike za 19.99 evra, rolere 20...a rančevi za planinarenje i druge sportske aktivnosti za sedam evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lidl prodavnice prodaja kupovina kupci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana