Tekst objavljen: 04.05.2015 14:45        


Potpredsednik Evropske centralne banke (ECB) Vitor Konstancio je izrazio danas uverenje u postizanje dogovora između Atine i njenih kreditora.

Potpredsednik ECB uveren u dogovor Atine i kreditora

"U potpunosti sam uveren da će najgori mogući scenario biti izbegnut. Svi priznaju da se nivo stresa i ranjivosti u evrozoni potpuno promenio. Više nema znakova širenja zaraze", izjavio je Konstancio u intervjuu za holandski list "Het financijele dagblad", a prenosi agencija Frans pres.

Prema njegovim rečima, ECB-ov program otkupa državnih obveznica je pomogao ublažavanju zabrinutosti od širenja grčke dužničke krize, i ta institucija je, kako je rekao, dobro zaštićena od potencijalnih finansijskih gubitaka u slučaju da dođe do izlaska Grčke iz evrozone.

"Evrosistem (ECB i nacionalne centralne banke) je pozajmio ukupno 110 milijardi evra grčkim bankama, ali garancije za 70 milijardi evra od te sume sada snosi centralna banka Grčke", izjavio je Konstancio.

"Budući da je inflacija u evrozoni sada u negativnoj teritoriji, ECB nema nameru da pre roka okonča program kvantitativnog labavljenja namenjen upumpavanju 1.000 milijardi evra u finansijski sistem do septembra 2016. godine", dodao je Konstancio.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sporazum grčke i kreditora ecb Grčka grčka kriza ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana