Tekst objavljen: 08.04.2018 16:00        


Stanovi na nultoj etaži i ispod krova imaju nižu cenu od 10 do 20 odsto. Nekretnine na vrhu zgrade imaju problema sa prokišnjavanjem, a često do njih nema lifta.

Potkrovlja i prizemlja sa razlogom jeftinija

Oduvek su na tržištu nekretnina stanovi koji se nalaze u potkrovlju ili prizemlju imaju od 10 do 20 odsto nižu cenu od nekretnina koje se nalaze u međuetažama. Zbog mnogobrojnih nedostataka i potencijalnih problema, ta

PREDNOSTI

Živeti u prizemlju višespratnice ima i svojih prednosti. Stanovi u prizemlju su pogodniji da se pretvore u poslovni prostor. Kako lokali, lakše se izdaju i veća je cena zakupa, nego kada se rentiraju kao stambena jedinica. Ono što je starijim žiteljima i najbitnije, ne moraju mnogo da pešače uz stepenice.
razlika u novcu je opravdana. Ipak, oni koji se odluče da kupe nekretninu na nultoj i poslednjoj etaži, prilikom trgovine, potrebno je da širom otvore oči. Da iskalkulišu mane, procene potencijalna ulaganja i da li niža cena kvadrata to pokriva.

Nekada jeftinije, može da bude daleko skuplje. Stanovi u potkrovlju i prizemlju traže češća investiciona ulaganja.

Živeti na vrhu zgrade može biti divno. Posle adaptacije, potkrovlja mogu biti veoma atraktivna. Kosi krovovi daju neku umetničku crtu. Međutim, problemi se brzo uoče.

Najveća mana potkrovlja su krovni prozori. Stolarija izložena atmosferskim uticajima s vremenom postaje krta i porozna. Posle nekog vremena, vlaga (kišnica) sa krova prodire u stan. I sama krovna konstrukcija može da zadaje probleme. S vremenom dolazi do deformacija. Dešava se da košava malo pomeri crep. Konstrukcija počinje da prokišnjava. A te popravke su veoma skupe. I veoma je teško naći kvalitetne majstore.

Potkrovlja u zgradama do pet spratova uglavnom nemaju lift. Zato je potrebno da svi članovi porodice imaju dobru kondiciju. Pešačenje stepenicama od prizemlja do potkrovlja najveći je problem za penzionere i invalide. Zbog toga mnogi odustaju da se šetaju i po ceo dan provode kod kuće.

Stanovi "ispod" krova su poznati i po tome što su leti veoma topli, a zimi ih je teško ugrejati. Danas su
POGLED

Prilikom kupovine potkrovlja možete imati sreće da vam pogled na grad bude fantastična panorama. Vidik na kome ćete uz jutarnju kafu odmarati oči. Međutim, stanogradnja poslednjih godina je na nižem nivou nego pre tri-četiri decenije. Investitori zidaju zgrade, koje u potkrovlju imaju imaju po dve etaže. U onoj višoj etaži se postavljaju kosi krovni prozori sa pogledom - na nebo!
izolacionimaterijali veoma kvalitetni. Međutim, i dalje je potrebno značajnije više energenata za zagrevanje i hlađenje, nego za običan stan u sredini zgrade.

U slučaju elementarnih nepogoda, potkrovlja nisu bezbedna. Rizičnija su u slučaju požara. Vatra i dim idu ka višim etažama, a ljudima je duži put za evakuaciju.

Od prednosti, može se izdvojiti privatnost. Nema buke sa etaže iznad. Potkrovlja po pravilu imaju odlične panorame, pa se pogledom kroz prozor dobija osećaj slobode.

Stanovi u prizemlju retko kada su atraktivni. Češće su na udaru lopova. Zahtevniji su za održavanje, jer u prizemlju ima više prašine nego na višim etažama. Ono što je veoma bitno, nekretnine u prizemlju imaju manje dnevnog svetla. U slučaju da se zapuše kanalizacione i odvodne cevi, u tim stanovima je veći rizik da poplave.

Oni koji polažu do higijene, znaju da prizemlje nije najbolja etaža za budući dom. Zbog toga što je veća koncentracija ljudi u prizemlju, hodnici i zidovi su uglavnom prljavi.Prilikom prodaje i rentiranja, vlasnici i kupci moraju da ukalkulišu sve ove faktore, koji utiču na manju tržišnu cenu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina stanova jeftiniji stanovi novi stanovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana