Tekst objavljen: 31.07.2016 13:00        


Građani koji putuju u inostranstvo i ako nisu kupili privatnu polisu zdravstvenog osiguranja mogu da računaju na besplatnu hitnu medicinsku pomoć u 20 zemalja sa kojima Republički fond za zdravstveno osiguranje ima potpisan ugovor.

Postoji način da osiguranje za letovanje ne platite

Takav je slučaj sa Crnom Gorom, Slovenijom, Hrvatskom i Turskom, dok u Grčkoj hitna intervencija mora da se plati ako nemate polisu privatnog osiguranja, zato što RFZO nema sklopljen ugovor sa tom zemljom.

Šta treba pribaviti?
RFZO plaća i veće troškove lečenja u inostranstvu, ali samo za one koji su pre puta pribavili potvrdu o korišćenju hitne medicinske pomoći. U zemlje sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o zdravstvenom osiguranjugrađani mogu da putuju i bez te potvrde i da računaju na hitnu medicinsku pomoć, poput iznenadne visoke temperature, saobraćajne nesreće, prelome...

Razlika je jedino što će negde lečenje odmah ići na račun osiguranja, a negde se troškovi moraju odmah platiti, a potom se novac refundira u Srbiji.

Do ovog osiguranja ipak se treba malo i pomučiti i ne mogu baš svi da koriste ove pogodnosti.

Osiguranje je besplatno, ali se do njega ne dolazi lako

Naime, da bi se osigurala refundacija, neophodno je imati potvrdu RFZO o zdravstvenom stanju. Nju izdaje izabrani lekar, a overava je lekarska komisija matične filijale.

Međutim, ovu potvrdu mogu da dobiju samo relativno zdrave osobe. Ljudi koji poslednjih 12 meseci imaju neku hroničnu ili akutnu bolest (postinfarktna stanja, trudnoća i slično) ne mogu je dobiti, jer
Međunarodni sporazum o zdravstvenom osiguranju potpisan je sa: Austrijom, Belgijom, BiH, Bugarskom, Velikom Britanijom, Italijom, Luksemburgom, Mađarskom, Makedonijom, Nemačkom, Poljskom, Rumunijom, Slovačkom, Francuskom, Holandijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Češkom, Slovenijom, Turskom
njihovo zdravstveno stanje, po mišljenju Fonda, zahteva često pružanje usluga. Te usluge njima jesu neophodne, ali spadaju u usluge dugoročnog lečenja, a ne trenutne ugroženosti života. Ko nema tu potvrdu, nema ni prava na naknadu troškova.

U Grčku sa privatnim osiguranjem

Sa Grčkom, u kojoj letuje veliki broj naših građana, naša zemlja nema sporazum o zdravstvenom osiguranju. Zato, svako ko ode na letovanje bez putnog osiguranja rizikuje da novac planira za uživanje na moru ostavi u nekoj lekarskoj ordinaciji ukoliko mu zatreba čak i mala medicinska pomoć.Ovaj rizik može da se izbegne za samo par hiljada dinara.

Pa tako, putno zdravstveno osiguranje koje pokriva 15.000 evra za 10 noći, odnosno 11 dana za jednu osobu može se kupiti za oko 1.000 dinara. Za porodicu sa jednim detetom to će koštati oko 2.000 dinara, dok porodično osiguranje koje uključuje dvoje dece košta oko 2.200 dinara.

Postoje i putna osiguranja, koja pokrivaju veću sumu, do 30.000 evra. U tom slučaju za jednu osobu osiguranje košta 1.140 dinara, porodicu sa jednim detetom 2.400, a sa dvoje dece 2.700 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
letovanje Grčka putno osiguranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana