Tekst objavljen: 19.04.2017 8:30        


BEOGRAD, 19. aprila (Tanjug) - Posle 450 časova teorijske i pratične nastave koje su proveli u kuhinji jednog beogradskog hotela visoke kategorije, 12 polaznika obuke koju je organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje dobilo je sertifikat da su osposobljeni za poslove kuvara. 

Posle obuke za kuvare, 12 polaznika dobilo sertifikat

"Tokom tromesečne obuke prošli smo više segmenata rada, koji su podrazumevali obradu i pripremu namirnica u toploj i hladnoj kuhinji, pripremu jednostavnih jela, rad na roštilju i peći, posluživanje doručka", rekao je Jovica Nešković, šef kuhinje u hotelu Crown Plaza koji je bio i mentor ovim mladim ljudima.

Prema njegovim rečima, cilj je bio da se nezaposlenima omogući da steknu osnovna znanja i veštine za posao kuvara, a sada je na njima da se dalje usavršavaju, jer ovaj posao zahteva stalno unapređivanje sopstvenih kapaciteta.

U saopštenju NZS se navodi da su polaznici izuzetno zadovoljni obukom, tokom koje su se, kako kažu, upoznali sa različitim segmentima rada u kuhinji, dobili stvarni uvid u to koliko je kulinarski posao zahtevan, ali istovremeno kreativan i lep.

"Zahvalni smo organizatorima i izvođačima obuke, a pre svega šefu Jovici, koji nas je uputio u tajne kulinarskog zanata. Nadam se da ću posle ove obuke biti u mogućnosti da konkurišem za radno mesto u ovoj struci, pošto želim da se bavim ovim poslom", rekao je jedan od polaznika, Jovan Stojanović, posle dodele sertifikata.

Budućim kuvarima sertifikate je dodelio direktor Filijale Beograd NSZ Dobrosav Marić, koji im je poručio da je siguran da će pronaći zaposlenje u profesiji za koju su se obučavali.

On je izjavio da će u ovoj godini 658 nezaposlenih iz Beograda završiti obuke koje će im pomoći da se što pre zaposle.

Maja Davidović, vođa projekta u okviru koga se sprovode obuke izjavila je da je od avgusta prošle godine kada je projekat počeo, 200 kandidata završilo različite obuke iz oblasti ekonomije, administracije, trgovine i ugostiteljstva, a 40 polaznika su zaposlili poslodavci kod kojih su se obučavali.

Obuke koje je Nacionalna služba za zapošljavanje pokrenula u skladu sa potrebama tržišta rada iz različitih oblasti za polaznike su besplatne, a obezbeđeni su im i udžbenici, radni materijal i oprema, kao i zaštita na radu.
Kandidati mogu biti svi sa evidencije NSZ koji ispunjavaju kriterijume za svaki profil obuka. Selekciju kandidata vrši NSZ i za vreme obuke polaznici imaju pravo na nadoknadu troškova prevoza kao i osiguranje u slučaju povrede na radu i profesionalnog oboljenja.

Predviđeno je da u obuke bude uključeno 5.400 nezaposlenih sa evidencije NSZ i to pre svega iz ugroženih grupa.

Izvođenje obuka finansira se sredstvima Evropske unije kroz projekat "EU pomoć teže zapošljivim grupama".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana