Tekst objavljen: 19.10.2015 14:15        


Poreske olakšice nisu ključni motiv za filantropsku aktivnost, ali predstavljaju jedan od dobrih i kvalitetnih podsticaja koji u kranjoj liniji dovode do koristi za društvo u celini, saglasili su se danas učesnici javne debate "Poreske olakšice - podsticaj razvoju filantropije i građanskog aktivizma".

Poreske olakšice - dobar podsticaj za filantropiju

Predstavnica fondacije Trag Biljana Dakić Đorđević rekla je da su poreske olakšice značajan zakonski mehanizam koji postoji u mnogim zemljama i jedan je od ključnih podsticaja za lokalna davanja i mobilizaciju lokalnih resursa.

"On omogućava da uz razvoj filantropije dođe do rešavanja problema građana koji se suočavaju sa ozbiljnim izazovima kao što su rešavanje socijalnih problema, problema u oblasti zdravstvene zaštite, podsticaja razvoja kulture obrazovanja", kazala je Dakić Đorđević na skupu organizovanom u Narodnoj banci Srbije.

Ona je dodala da je to put i za pružanje podrške određenim osetljivim grupama kao što su mladi, žene, starije osobe.., a da se na taj način razvija šira kultura davanja i razvoja filnatropije.

Direktor Poresko-pravnog odeljenja KPMG Nenad Nešovanović kazao je da stoji da svaka poreska olakšica znači manje prihoda za budžet, ali treba postaviti pitanje da li mi time suštinski pravimo osnov za bolju budućnost našeg društva. On je dodao da se pružanjem poreskih olakšica daje veća prilika kompanijama da se uključe u finansiranje socijalnih davanja, što je u suštini uloga države i da ih "nikako ne treba kažnjavati za socijalno odgovorno ponašanje".

"Imajući u vidu državni aparat i način na koji socijalna davanja funkcionišu, država ne može u svakom trenutku da sagleda potrebe svih specifičnih grupa, pa organizacije civilnog društva imaju ulogu u povezivanju socijalnih pitanja i realnih ograničenja države", naveo je Nešovanović.

Prema njegovim rečima, socijalna davanja su sama po sebi svrha i kompanije uglavnom gledaju da odgovore na potrebe građanstva pre nego što će razmišljati da li će se kvalifikovati za datu poresku olakšicu.

Nešovanović je kazao da iskustva pokazuju da, da biste se kvalifikovati za poresku olakšicu, morate proći set kriterijuma koje nekad nije tako lako ispuniti iz raznoraznih razloga, uglavnom administrativne prirode.

On je napomenuo da su poreski podsticaji koji žive u praksi oni definisani Zakonom o porezu na dobit, kao i da je stopa tog poreza relativno mala u Srbiju u odnosu na okruženja pa ni olakšice ne mogu biti značajne.  Nešovanović je ukazao da je važno i da se i za fizička lica koja učestvuju u filantropskim aktivnostima takođe stvori okvir za poreske olakšice, koji sada ne postoji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poreske olakšice porez na dobit kompanije budžet Srbije porez na dohodak

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana