Tekst objavljen: 10.05.2018 14:43        


Još jedan udar na džep vozača, automobili stariji od 15 godina dva puta na tehnički pregled. Oko 40 odsto svih četvorotočkaša, teško do "zelenog svetla"

Popravni na kanalu za svako drugo vozilo

Vozače u Srbiji od 5. jula čeka novi udar na novčanike. Vlasnici vozila starijih od 15 godina moraće da dva puta godišnje da idu "na kanal". Ove kontrole neće biti samo formalnost, jer se uvode rigorozni uslovi i za vlasnike servisa za tehničke preglede, pa oni očekuju da ova redovna provera ubuduće košta najmanje 30 evra. Ako nadležni odobre njihov predlog cenovnika, za "veterane" na tehničkom pregledu biće potrebno bar 7.000 dinara godišnje.

Ovaj pregled više neće moći da se prolazi "na lepe oči". Neće biti moguće da majstor da "zeleno svetlo" automobilu, a da ga nije ni video. "Na kanalu" neće prolaziti ni napukla šoferšajbna, neispravni farovi, korozija na limariji... Jer, sve će to morati da dokaže - fotografijama. Od 5. jula, kada počinje primena Novog pravilnika o tehničkom pregledu, koji će omogućiti primenu Zakona o bezbednosti u saobraćaju, majstor-kontrolor će morati da slika automobil sa svih strana, i čak sam da bude ispred njega na jednoj fotografiji. Za tri godine foto-aparat će morati da bude zamenjen video-kamerom.

- Podržavam novi pravilnik. Lično vozim automobil koji je star 13 godina. Vozio sam i starije. Ne podržavam to zbog sebe, nego zbog ljudi koji ne održavaju svoja vozila, pa tako ugrožavaju bezbednost drugih učesnika u

JEDNA REGISTRACIJA?

Da li dva tehnička pregleda u godini podrazumevaju i dve registracije i dve polise osiguranja? Zasada ne, sudeći bar po rečima naših sagovornika, iako to nigde nije precizirano.- Polisa obaveznog osiguranja od autoodgovornosti nema veze sa tehničkim pregledom, ona se izdaje na godinu dana, i pokriva period cele registracije - objašnjavaju u jednoj osiguravajućoj kući.
saobraćaju - kaže, za "Novosti", Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta. - Ono što ne podržavam to je da on košta više. Naprotiv, ako se to radi zbog bezbednosti, onda treba da je jeftinije, pa čak i subvencionisano. Ideja je stara i nije sporna, ali je cena sporna. Ne treba da košta više i da se na tome zarađuje.

Novim pravilnikom propisano je vreme za koje se radi tehnički pregled jednog vozila.

- Ako je linija protočna, za putničko vozilo je potrebno 30 minuta za tehnički pregled, a ako nije protočna 35 minuta - objašnjava vlasnik jednog servisa za tehnički pregled. - Više neće biti nesavesnog obavljanja tehničkog pregleda, da pojedini urade 50 vozila dnevno, već 16 ili manje vozila. Oko 40 odsto vozila, imaće problem da po novom pravilniku prođe tehnički pregled. Za vozače će najbolje biti da pre dolaska na tehnički, urade mali servis automobila. Jer, ako vozilo ne prođe tehnički, vlasniku se daje kratak rok da kvar otkloni, a posle mora ponovo da dođe na isto mesto da uradi novi pregled.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
registarcija vozila automobili tehnički pregled stariji automobili cena tehničkog

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana