Tekst objavljen: 20.02.2015 2:51        


Šteta od poplava u Makedoniji još nije procenjena i neće biti sve dok se voda ne povuče u rečna korita, ali se već sada može reći da će one izazvati smanjenu ponudu i kašnjenje ranog povrća, a time i povećanje cena, piše danas makedonski portal 24 vesti.

Poplave u Makedoniji povećavaju cene ranog povrća

Kada je u pitanju povrće, najkritičnije je u okolini Strumice gde je, prema prvim podacima sa terena, poplava potpuno uništila tople leje sa već pristiglim rasadom ranog povrća, pa je neizvesno da li će novi stići na vreme.

U štipskoj i kočanskoj oblasti usevi su takodje uništeni u velikoj meri, ali će detaljniju procenu dati opštinski odbori koji su počeli da prikupljaju podatke sa terena i pozvali poljoprivrednike da prijave štetu.

Poplava je tamo najveću štetu nanela pšenici i ječmu, jer je bujica sa mnogih parcela potpuno odnela useve, a na ostalim je izazvala truljenje ili promenu sastava zemljišta, što će se loše odraziti na prinos.

"Područje pogođeno poplavama treba da bude pedološki i hemijski analizirano, kako bi se utvrdio sastav zemljišta, a poljoprivrednicima dali odgovarajući saveti za dalje akcije koje treba preduzeti radi očuvanja kvaliteta tla", rekli su u Federaciji poljoprivrednika Makedonije.

Oni su od države zatražili da se oštećenim gazdinstvima izdaju vaučeri za kupovinu preparata, đubriva, goriva za poljoprivrednu mehanizaciju, kao i za seme i rasad, jer će mnoge jesenje kulture, pre svega pšenica i ječam, na mnogim parcelama morati ponovo da se seju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
makedonije useci poplave

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana