Tekst objavljen: 23.07.2013 13:31        


Među narodima u regiji velike su razlike, a s druge strane u mnogo čemu smo slični. Bar tako kaže anketa Mediane u kojoj je učestvovalo 15.500 osoba iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije.

Polovina Srba misli da dobro upravlja novcem

Slovenci su od četiri naroda u regiji sebe ocenili kao najbolje upravljače svog novca. O sebi tako misli 73 odsto Slovenaca, a sledi ih 65 odsto Hrvata, 57 odsto Srba i skoro pola Makedonaca.

Dobra petina Slovenaca i Makedonaca odnosno gotovo petina Hrvata u novinama čita finansijski deo. Najviše takvih ima u Srbiji, i to skoro 28 odsto. S druge strane svaki deveti Slovenac i svaki osmi Hrvat prati događaje na berzama. Trgovanje vrednosnim papirima Slovencima se čini riskantnije nego Hrvatima. Tako naime misli dvojica od pet Slovenaca odnosno svaki četvrti Hrvat. Upravo Slovenci i Hrvati su i oni koji manje traže unosne mogućnosti ulaganja novca. Tek manje od petine Slovenaca odnosno manje od četvrtine Hrvata. Među Makedoncima takvih ima manje od polovine, a među Srbima više od polovine.
Razumljivo je da je isti redosled i kod tvrdnje: Ne volim biti u dugovima. S time se slaže dobrih devet od deset Slovenaca, 85 odsto Hrvata, tri četvrtine Srba i 61 odsto Makedonaca.

Skoro 60 odsto Srba i Slovenaca kupovinu radije plaća gotovinom. Gotovinom rade plaća i 53 odsto Hrvata i deset odsto manje Makedonaca.

Možda je gotovina kod većine draža i zato jer možda potroše više ako plaćaju kreditnom karticom. Tako misli gotovo trećina Slovenaca, skoro 30 odsto Hrvata, polovina manje Srba i gotovo četvrtina Makedonaca.

Svojim životnim standardom zadovoljna je dobra polovina Slovenaca i manje od četvrtine Hrvata te Srba. Među Makedoncima je zadovoljno 31 odsto osoba.

Za 68 odsto Slovenaca i tri odsto manje Srba od novca koji zarade važnije je kako provode slobodno vreme. Isto misli gotovo polovina Hrvata i još nešto manje Makedonaca (41 odsto).

S druge strane u svoje slobodno vreme tek četvrtina Slovenaca misli na posao, dok je među Hrvatima još više takvih – dvojica od petorice.

Samo za 15 odsto Slovenaca posao je više karijera nego rad. Da im je posao važniji za karijeru nego sam rad, kažu skoro dvojica od petorice Srba i Makedonaca, dok je među Hrvatima takvih 31 odsto.

Dobra trećina Hrvata želi osvojiti i sam vrh u svojoj karijeri. Još ambiciozniji su Makedonci (36 odsto), a najviše Srbi (dva odsto više). Od svih, takve ambicije ima najmanje Slovenaca, i to 31 odsto.

Svoje preduzeće želi tek četvrtina Slovenaca. Preduzetniji su Hrvati (36 odsto), a još više Makedonci (46 odsto).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jugoslavija bivša jugoslavija region standard finansije Srbija novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana