Tekst objavljen: 07.10.2022 15:15        


Jedan od možda i najvažnijih zahteva poljoprivrednika da im se dozvoli moratorijum na otplatu agrarnih kredita verovatno će biti ispunjen

Poljoprivrednicima se odlaže otplata kredita?


Podsetimo, tokom protesta u avgustu oni su tražili da im se ova olakšica odlaganja obaveza dozvoli zbog teške situacije, suše i visokih cena imputa. Za sada se pominje da će ovu mogućnost imati svi proizvođači upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, a koji otplaćuju pozajmice.

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je juče da se moratorijum neće sprovoditi po automatizmu već će zahteve poljoprivrednici, koji su zainteresovani za odlaganje obaveza, podnositi pojedinačno. Rok za podnošenje zahteva trebalo bi da bude do aprila 2023. a period moratorijuma do 12 meseci.

Prema nezvaničnim informacijama, u Narodnoj banci Srbije (NBS) održan je sastanak na ovu temu a konačnu saglasnost o tome treba da odobri upravo NBS. Centralna banka bi, kako se pominje, regulatornu odluku trebalo da donese već narednog meseca, pa bi od tada moglo da počne i podnošenje zahteva. Istovremeno ovih dana biće objavljen i poseban pravilnik o tome kako će biti isplaćeni obećani podsticaji proizvođačima suncokreta. Pominje se da će se subvencije davati po kilogramu predate uljarice, na osnovu otkupnog lista, a ne prema registru proizvođača koji su prijavili proizvodnju.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig” Nedeljko Savić potvrdio je ove informacije i rekao da će ratari zahteve za isplatu subvencija za suncokret, prodat uljarama, u iznosu do najviše 7,8 dinara, po kilogramu, moći da podnesu od 14. oktobra do 14. novembra.

On je za agenciju Beta izjavio da je novac za isplatu, kako je obećala država, obezbeđen u tekućem budžetu. Javni poziv za predaju dokumentacije Upravi za agrarna plaćanja trebalo bi da se raspiše ove nedelje, a mogu je dostaviti proizvođači ili uljare kojima je prodat suncokret.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Kada smo protestovali, pre dva meseca, tražili smo od države da obezbedi minimalnu, garantovanu cenu suncokreta od 73 dinara po kilogramu. Pošto su uljare pristale da plate oko 65 država je trebalo da doplati još osam dinara, kako bi se dostigla tražena cena, ali ne znam kako su izračunali da treba da plate 7,8 dinara, tako da je minimalna cena 72,8. Mi smo je prihvatili”, kazao je Savić.

Dodao je da sve uljare ne plaćaju suncokret po istoj ceni i da će proizvođači koji tu uljaricu prodaju po višoj ceni od 65 dinara dobiti manju subvenciju od države. Naglasio je da cena od 72,8 dinara proizvođačima omogućava da pokriju troškove proizvodnje i obnove setvu suncokreta.

Upitan zašto je sada usporen otkup suncokreta od poljoprivrednika koji su ga kasnije požnjeli, Savić je odgovorio da je verovatno problem u nedostatku novca kod uljara.

Fabrike ulja su prošle godine, prema njegovim rečima, suncokret otkupljivale po 60-61 dinar po kilogramu i ove godine verovatno nisu računale da moraju da plate više jer su porasli troškovi proizvodnje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poljoprivreda poljoprivrednici poljoprivredni krediti moratorijum na otplatu kredita otplata kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana