Tekst objavljen: 15.10.2013 14:00        


Od oko 4,1 milion hektara obradivih površina koliko je registrovano u Srbiji samo 7,09 odsto je osigurano. Skromno, reklo bi se, s obzirom na to da spadamo u red onih evropskih zemalja koje su najviše ugrožene gradonosnim oblacima, a grad je najveći neprijatelj poljoprivrednih useva i plodova. 

Poljoprivrednici, osigurajte se: Polisa ublažava štetu

Potražite najpovoljnije ponude osiguranja u Srbiji


Prema podacima Privredne komore Srbije, najveći gubici u srpskoj poljopivredi nastaju upravo kao posledica vremenskih nepogoda i grada. Kao primer neka posluži 2005. godina, za koju postoje merodavni podaci, i kada su registrovani gubici izazvani nevremenom iznosili 7,3 milijarde dinara ili oko 86 miliona evra.

Vrednost na koju se usevi i plodovi osiguravaju izračunava se tako što se pomnoži stvarno očekivani prinos kulture koja se osigurava, dakle kilogram po hektaru, sa tržišnom cenom na veliko koja se formira u vreme žetve, odnosno berbe. Visina premije zavisi kako od sume osiguranja tako i od nekih dodatnih činilaca kao što su lokacija useva, biljna vrsta. Plaćanje premije je najčešće usklađeno sa dinamikom ostvarenja prihoda u poljoprivredi.
Da bi se ublažile posledice nevremena i štete na usevima, Ministarstvo poljoprivrede ponudilo je ratarima regresiranje troškova premije osiguranja u iznosu od 40 odsto. Procenjeno je da je osiguranje useva, plodova i životinja jedan od proverenih načina da se troškovi nastali kao posledica nevremena - ublaže.

Naime, ukoliko dođe do potpunog ili delimičnog uništenja useva osiguranik stiče pravo na nadoknadu štete u skladu sa potpisanim ugovorima.

Predmet osiguranja mogu biti usevi, plodovi, livadske trave, lekovito bilje, ukrasno bilje, voćnjaci i vinogradi, mladi voćnjaci i vinogradi (pre stupanja u rod), voćni, lozni i šumski sadni materijal. Usevi i plodovi se mogu osigurati od grada, požara i udara groma, što spada u osnovne rizike i od poplava, oluja, jesenjih mrazeva, zimskog izmrzavanja, prolećnog mraza, što su dopunski rizici. Nova kategorija osiguranja je suša, koja može naneti velike štete u poljoprivrednoj proizvodnji.

Osiguranjem životinja smanjuju se troškovi nastali usled oboljenja, lečenja, prinudnog klanja ili uginuća životinja. Postoji i mogućnost osiguranja životinja od rizika gubitka priplodne sposobnosti junica i krava, gubitka teleta ili ždrebeta pri porođaju. Uslov da se životinje osiguraju jeste da su zdrave i da su obeležene u skladu sa važećim propisima.

Period trajanja osiguranja može biti do jedne godine i od 5 do 10 godina. Vrednost na koju se životinja osigurava je njena tržišna vrednost u momentu zaključenja ugovora o osiguranju. Osiguranjem su obuhvaćeni kopitari, goveda, ovce, koze, svinje, živina, pčele.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
osiguranje imovine poljoprivreda poljoprivrednici seljaci agrar Srbija polisa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana