Tekst objavljen: 08.10.2016 14:30        


Vlasnici kredita indeksiranih u švajcarskim francima ovih dana masovno odlučuju da podnesu tužbe za raskid ugovora o kreditu, piše list "Politika", navodeći da bi to moglo da bude novo moguće rešenje problema koji u Srbiji muči oko 20.000 porodica.  

Politika:Zaduženi u švajcarcima ohrabreni da tuže banke

Potročačke organizacije, ohrabrene nedavnom izjavom Dragiše Slijepčevića, sudije Ustavnog suda, koji je rekao da su ovi krediti izgubili smisao za jednu ugovornu stranu (klijente) te da su podložni raskidu ugovora, pozvale su zadužene u švajcarcima da podnose grupne tužbe.

Na nedavno održanom seminaru na Zlatiboru, on je rekao da bi niže stepeni sudovi trebalo da prihvataju ove tužbe i da će u slučaju da ne bude tako Ustavni sud zauzeti takav stav, podseća "Politika".

Sudija je tom prilikom objasnio da je valutna klauzula svrsishodna samo do granica očuvanja vrednosti jednakih davanja ugovornih strana.

Konkretno, ugovaranje kredita u švajcarcima dovelo je do toga da korisnici kredita i posle nekoliko godina redovne otplate (posmatrano u evrima kao valuti sa kojom u Srbiji poredimo sve vrednosti nekretnina), duguju isti ili čak iznos veći od onog koji su podigli.

Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva", tu tvrdnju potkrepljuje sledećim primerom: neko ko je 2008. godine uzeo kredit od 100.000 franaka, što je u tom trenutku vredelo 50.000 evra, do sada je otplatio 30.000 evra. U ovom trenutku duguje 90.000 franaka ili 80.000 evra, što je 30.000 više od onog što je ugovorio.

Dragiša Slijepčević, sudija Ustavnog suda, nedavno je upozorio da su ovi krediti izgubili smisao za građane i da bi nižestepeni sudovi trebalo da prihvate tužbe za raskid ugovora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tužbe zaduženi u švajcarcima politika raskid ugovora

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana