Tekst objavljen: 09.12.2016 12:04        


EPS i sva komunalna preduzeća beleže bolju naplatu, ali se procenjuje da pola miliona potrošača kasni u plaćanju, a trećina njih ima i višegodišnja dugovanja.

Pola miliona građana kasni u plaćanju računa

U Vranju vodu redovno plaća 93% građana ali ima i dužnika.

- Najveći dugovi su između 400.000 i 500.000 dinara. Radi se o tome da sigurno 10-15 godina ti naši korisnici nisu plaćali vodu. Imamo, evo mogu da navedem primer kućnih saveta -10 kućnih saveta duguju gradu, vodovodu 10 miliona dinara - kaže Goran Đorđević, direktor JKP Vodovod u Vranju.

Voda mora da se plaća pa u vodovodu kažu da će dužnicima, ako ne prihvate reprogram, za mesec dana ugrađivati specijalne ventile.- Ti ventili omogućavaju protok vode taman toliko koliko je potrebno da naši korisnici koji ne plaćaju vodu zadovolje potrebe vezane za higijenu - rekao je Đorđević.

I naplata struje je sve bolja, premašuje 95%, ali u EPS-u se i pored tri reprograma 2013, još bore sa starim dugovima.

Na 95.000 adresa građana širom Srbije, ponovo su poslate opomene pred utuženje i izvršenje. Samo u prestonici 174 privatnika duguju 22 miliona dinara, a ima takvih i domaćinstava.

- Preko 1.900 potrošača iz kategorije domaćinstva duguje više od 12 miliona i to više od 10 godina na teritoriji Beograda. Svi oni su utuženi i procesuirani i isključeni sa elektrodistributivne mreže - objašnjava Sandra Alagić iz EPS-a.

U beogradskom Infostanu, koji objedinjuje naplatu komunalnih usluga za 680.000 Beograđana, imaju, kažu, pojedinačne slučajeve gde domaćinstva nisu plaćala račune čitavu deceniju.- Mi smo dužni da pokrenemo postupak u roku od godinu dana za svaku pojedinačnu godinu. To konkretno znači da neko ima tužbu iz 2010, 2011, 2012 godine a da izvršitelj sprovodi postupak izvršenja svake pojedinačne tužbe - rekla je Milica Paunović iz Infostana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
računi za komunalije neplaćeni računi kašnjenje infostan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana