Tekst objavljen: 12.09.2016 14:32        


Cene nafte su danas nastavile pad započet u petak, usled intenziviranja pumpanja na bušotinama i jakog dolara, kao i zbog novog talasa spekulacija da bi Federalne rezerve mogle već ovog meseca da povećaju kamatne stope.

Pojačano pumpanje nafte na bušotinama - "buši" cene

Američka "laka" nafta WTI je oslabila 79 centi na 45,09 dolara, dok je severnomorska nafta "brent" pala 76 centi na 47,25 dolara za barel, izveštava agencija AFP.

Oba tipa nafte su u petak pala za gotovo četiri procenta.

Komentari dvojice vodećih zvaničnika Feda od petka, koji su podržali povećanje troškova zaduživanja, odrazili su se na tržište pošto je dolar ponovo počeo da jača što naftu čini skupljom za kupce koji koriste slabije valute.

Vesti o tome da su naftne kompanije pokrenule više platformi za bušenje podigle su očekivanja da će se proizvodnja u SAD povećati u vreme kada je tražnja i dalje slaba.

"Tržište je i dalje u suficitu ponude, a tu su i visoke zalihe, tako da bismo od sada mogli da beležimo dalji pad cena, možda i povratak na niskih 40 dolara", kaže za "Blumberg njuz" Rik Spuner, glavni tržišni analitičar u kompaniji CMC Markets u Sidneju.

"Ako članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) usaglase svoje zajedničke aktivnosti i dođu do sporazuma, to bi moglo da utiče na mali pad ponude", dodao je on.

Trgovci čekaju sastanak ključnih proizvođača nafte - Rusije i članica OPEK-a, ovog meseca u Alžiru na čijem će se dnevnom redu naći rešavanje problema globalne prezasićenosti ponude i kriza hiperprodukcije koja već dve godine pogađa cene "crnog zlata".

Međutim, i pored umirujućih poruka zvaničnika, analitičari su skeptični u pogledu izgleda za postizanje dogovora, nakon što se sličan sastanak u aprilu u Dohi izjalovio.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte laka nafta SAD fed crno zlato

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana