Tekst objavljen: 15.03.2017 8:54        


Američke Federalne rezerve (Fed) treba da počnu dvodnevno zasedanje, na kojem će, kako su signalizirali, verovatno podići referentnu kamatnu stopu pošto se rast najveće svetske ekonomije zahuktava. 

Počinje zasedanje Feda, na agendi podizanje kamate

Povećanje ključne kamate na federalna sredstva došlo bi malo ranije nego što se očekivalo na početku godine, pod uticajem nastavka snažnog kreiranja novih radnih mesta i ubrzavanja inflacije u SAD, piše agencija AFP.

Potencijalna Fedova odluka o povećanju kamate stigla bi u trenutku dok predsednik Donald Tramp pravi program ekspanzivnih ekonomskih mera, nakon što je obećao da će vratiti Sedinjene Države privrednom rastu od četiri odsto godišnje rezanjem poreza, smanjenjem regulative i povećanjem potrošnje na infrastrukturu.

Nedostaju, međutim, detalji njegove ekonomske politike, primećuje francuska agencija.
Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), koji utvrđuje kamatu na savezna sredstva, poslednji put je povećao stopu u decembru prošle godine, ali se prošlog meseca uzdržao od bilo kakvog poteza u tom smislu, zauzevši stav "sačekaj i vidi" pošto je nova američka administracija preuzela dužnost.

FOMC bi trebalo svoju novu odluku da objavi u sredu posle podne. Sadašnja referentna kamatna stopa je u rasponu od 0,5 do 0,75 posto. Čak i ako bude povećana za četvrtinu procentnog poena, ona će i dalje niska prema istorijskim standardima.

"Mislim da će Fed oceniti da je sasvim razborito da pristupi još jednom povećanju baš sada", izjavio je nedavno za AFP DŽon Faust, bivši savetnik Uprave Federalnih rezervi.

"Ako stvari nastave da se kreću u istom smeru, preduzećemo dodatne korake. Ali, to će zavisiti od toga kakve pokazatelje budemo videli".

Stopa nezaposlenosti u SAD pala je ispod pet odsto u maju prošle godine, a američka privreda je tokom poslednja tri meseca u proseku otvarala više od 200.000 novih radnih mesta neto.

U januaru je rast potrošačkih cena, Fedova omiljena mera inflacije, dostigla najbrži 12-mesečni tempo rasta u četiri godine. Fed će sutra dobiti još jedan podatak o inflaciji, kada bude objavljen najnoviji indeks potrošačkih cena za februar.

Pitanje koje se sada nameće posmatračima Feda jeste koliko bi puta još američka centralna banka mogla da pristupi podizanju kamate u ostatku 2017. godine.

Sledeća sednica Feda je predviđena za juni, a analitičari očekuju ukupno tri povećanja kamate ove godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fed odluka feda referentna kamata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana