Tekst objavljen: 13.04.2017 10:46        


UB, 13. aprila (Tanjug) - U Ubu je danas potpisan memorandum o razumevanju koji će omogućiti pripremu tehničke dokumentacije za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom sa deponijom "Kalenić", kao i uspostavljanje sistema za integralno upravljanje komunalnim otpadom za Kolubarski region. 

Počinje priprema za izgradnju deponije Kalenić

Memorandum su potpisali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva rudarstva i energetike, Kancelarije za Evropske integracije, Regionalnog preduzeća "Eko-tamnava" i 11 gradova/opština učesnika u zajedničkom projektu.

Regionalni centar "Kalenić", prema rečima direktora Regionalnog centra za upravljanje otpadom "Eko-Tamnava" Zorana Petrovića, obuhvata 11 gradova i opština - Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Ub, Barajevo, Vladimirci, Lajkovac, Mionica, Koceljeva, Osečina i Ljig - sa oko 363.000 stanovnika.

"Javna komunalna preduzeća na tom prostoru u proseku dnevno sakupe oko 330 tona čvrstog neopasnog komunalnog otpada, zbog čega je izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom sa deponijom ''Kalenić'' od velike važnosti za uspostavljanje održivog sistema upravljanja otpadom na ovom području", istakao je Petrović.

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović je navela da će izgradnja tog centra doprineti unapređenju upravljanja otpadom i povećanju stope reciklaže, dodajući da je to još jedan u nizu koraka preduzetih za uređivanje komunalne infrastrukture u Srbiji.

Prema njenim rečima, Republika Srbija ima devet regionalnih sanitarnih deponija, a prema važećoj nacionalnoj Strategiji, planira se uspostavljanje 27 regionalnih sistema za upravljanje otpadom.

"Trenutno proizvedemo 2,5 miliona tona otpada, od čega tek 400 hiljada tona završi na sanitarnim deponijama, a ostatak na smetilištima. Tek pet procenata otpada se reciklira i ponovo iskoristi", istakla je Boživić.

Međutim, Srbija će, kako dodaje, u narednih 15 godina morati u potpunosti da preokrene situaciju.
"To je za celo društvo veliki izazov i zahteva uključenost i posvećenost svih zainteresovanih strana, počevši od svakog od nas ponaosob, pa do institucija na lokalnom, nacionalnom, ali i međunarodnom nivou", rekla je Božović.
Potpisivanjem memoranduma biće pripremljena neophodna dokumentacija, kojom se obezbeđuje završetak aktivnosti na trenutno najvećem regionalnom projektu u Srbiji iz oblasti zaštite životne sredine.

Projekat izgradnje Regionalnog sistema za upravljanje otpadom "Kalenić" nalazi se na listi prioritetnih infrastrukturnih projekata, u okviru dokumenta "Nacionalni prioriteti za međunarodnu pomoć za period 2014 - 2017. sa projekcijama do 2020. godine", koji je usvojila Vlada Republike Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana