Tekst objavljen: 29.12.2019 13:00        


Popusti mogu da traju do 10. januara. Prema novom Zakonu o trgovini koji je stupio na snagu 30. jula, predviđeno je da sezonska sniženja započinju 25. decembra i 10. januara i 1. i 15. jula, ada najviše mogu da traju do 60 dana.

POČELO SEZONSKO SNIŽENJE! Saznajte koje zakone trgovci moraju da poštuju i kako da se ZAŠTITITE OD PREVARE

Takođe, u novim Zakonu je ograničeno trajanje akcijske prodaje najduže 31 dan od dana početka akcije.Važno je da pravite razliku između sniženja i rasprodaja.

Danas i narednih dana termin rasprodaja se može koristiti jedino u slučaju kadtrgovac zatvara prodavnicu ili kada prestaje da se bavi tom delatnošću.

Preporuka je da ipak kupujete ono što vam je neophodno.Kadsu u pitanju marketi, svakako treba kupovati proverenu robu. Ne treba kupovati robu sumnjivog porekla ili kvaliteta, takođe, roba pri isteku roka trajanja je za izbegavanje.

Kad su u pitanju sniženja ili akcijske cene, trgovci se veoma često koriste metodom da cene podignu pre samog sniženja, a kadpočne sezonsko sniženje vrate prvobitne cene i na taj način varaju potrošače.

Ovakve i/ili slične slučajeve treba da sankcioniše tržišna inspekcija prekršajem, tako što će izvršiti kontrolu nad poslovnim knjigama trgovca i utvrditi u kom periodu je promenjena cena.

Kada je reč o odeći- proveritekvalitet proizvoda tj. deklaraciju, da li je jedna cena na rafu, a druga na kasi, da li je naznačeno sniženje zaista u visini popusta koji je definisan...

Kad potrošač sumnja u kvalitet prehrambenog proizvoda potrebno je da uputi prigovor nadležnoj inspekciji u zavisnosti kog porekla je proizvod, da lisanitarna, poljoprivredna...

Kad su u pitanju cene, deklaracije, visine popusta, kada potrošač primeti bilo kakav propust trgovca, slučaj može prijaviti nadležnoj tržišnoj inspekciji koja može da kazni trgovca novčano u vidu prekršajnog naloga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ako danas vidite i nešto što je "za leto"

- Kadsu u pitanju sezonska sniženja moraju se primenjivati ipoštovati rokovi koji su predviđeni Zakonom o trgovini. Kada je u pitanju zimsko sniženje u tom periodu su na sniženju samo zimska roba, dok kada je letnje sniženje onda samo letnja - rekao je Marko Dragić,pravnik pri Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije.

Zabranjeno je neistinito prikazivanje ranije cene i neistinito prikazivanje obima sniženja. Takođe, ukoliko akcijska prodaja traje duže od tri dana, trgovac je dužan da istakne sniženu i prethodnu cenu, a za akcije koje traju kraće od tri dana, trgovac je dužan da istakne jasno određenje procenta sniženja.

Takođe, kako je ranije rečeno iz Sektora tržišne inspekcije pri Ministarstvu trgovine, oglašavanje ponude po ceni pre sniženja ne sme biti u zanemarljivo kratkom periodu, a što se tiče obima sniženja cena, najveći procenat sniženja može da se navede ukoliko se odnosi na najmanje jednu petinu robe u asortimanu u okviru prodajnog mesta na koji se prodajni podsticaj odnosi.

Ako na primer trgovac oglasi "sniženje do 80 odsto" onda po Zakonu o trgovini mora postojati najmanje jedna petina robe u asortimanu trgovca u prodajnom objektu sa cenom sniženom 80 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
trgovci trgovina kupovina potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana