Zvanični kurs Evra za dan 30.10.20. :: 117.5679 rsd
Tekst objavljen: 28.04.2020 16:00        


Za najugroženije poljoprivrednike u Srbiji, koji imaju najviše problema zbog pandemije koronavirusa, počela je isplata novčane pomoći, a očekuje sa da će biti završena do kraja sledeće nedelje, izjavila je direktorka Uprave za agrarna plaćanja u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Biljana Petrović

Počela isplata subvencija povrtarima, mlekarima i pčelarima

Petrović je, na online konferenciji USAID-ovog "Projekta za konkurentnu privredu", navela da je odlukom Ministartva nastojano da se pomogne odmah poljoprivrednim proizvođačima koji su bili najviše ugroženi u ovom momentu, a to su povrtari u zatvorenom prostoru, mali mlekari i pčelari koji imaju više od 70 godina.

"Za povrtare maksimalan iznos subvencija je do 90.000 dinara, za proizvođače mleka do 30.000 dinara za krave, a do 20.000 dinara za ovce i koze i za pčelare do 20.000 dinara", objasnila je Petrović.

Odluka Vlade Srbije kao pomoć poljoprivrednicima je i kreditna podrška, sa 1,45 milijarde dinara za subvenciju kamatnih stopa.

"Ta podrška se odnosi na sva registrovana poljoprivredna gazdinstva, za zadruge i pravna lica koja u okviru svoje firme imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo", navela je Petrović.

Maksimalni iznos kredita za fizička lica i preduzetnike je šest miliona dinara, a za pravna lica 18 miliona dinara i da se oni realizuju preko komercijalnih banaka. Uvedena je i nova vrsta kredita od tri miliona dinara za likvidnost.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
mlekari subvencije državne subvencije poljoprivreda pčelari vanredno stanje ekonomska kriza korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana