Tekst objavljen: 19.03.2017 10:00        


Radnici u Evropskoj uniji i dalje ne osećaju ekonomski oporavak, budući da su plate u sedam zemalja članica tog bloka danas niže nego pre osam godina, prema istraživanju Evropskog sindikalnog instituta (ETUI) i Evropske konfederacije sindikata (ETUC), objavljenom danas.

Plate u sedam zemlaja EU niže nego pre osam godina

Istraživanje je takođe pokazalo da su plate u 18 zemalja EU rasle mnogo sporije tokom sedam postkriznih godina nego u osam godina pre izbijanja krize 2008, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj web stranici Evropske konfederacije sindikata.

U razdoblju od 2009. do 2016. godine plate, prilagođene za inflaciju, realn su svake godine padale u proseku za 3,1 odsto u Grčkoj, za jedan odsto u Hrvatskoj, 0,9 posto u Mađarskoj, 0,7 procenata u Portugaliji, za 0,6 odsto na Kipru, 0,4 posto u Velikoj Britaniji i za 0,3 procenta u Italiji.

U Austriji, Belgiji, Češkoj, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Irskoj, Letoniji, Litvaniji, Luksemburgu, Malti, Holandiji, Rumuniji, Slovačkoj , Sloveniji, Španiji i Švedskoj, realni rast plata je u posmatranih sedam godina bio sporiji nego od 2001. do 2008. godine.

Najveće smanjenje realnog godišnjeg rasta plata zabeleženo je u Rumuniji - sa 11,2 procenta u periodu 2001-2008. na svega 0,1 odsto u sedam postkriznih godina, zatim u Litvaniji sa rasta od 8,8 odsto godišnje na 1,0 odsto, i u Letoniji sa 10,6 na 1,2 procenta.

Samo su tri zemlje - Nemačka, Poljska i Bugarska, imale realni rast plata od 2009. do 2016. koji je nadmašio porast zabeležen u sedam godina pre izbijanja krize.

Istraživanje takođe pokazuje da su u 2016., kada su realne plate počele da rastu, one zapravo u Belgiji pale, dok su praktično stagnirale u Italiji, Francuskoj i Grčkoj.

"Ovo je vrlo loša vest ne samo za radnike i njihove porodice, već i za biznis", izjavila je sekretar ETUC-a Ester Linč, dodajući da "ako radnici imaju manje sredstava za trošenje onda trpe i kompanije".

"Vreme je za stvarni oporavak. Radnicima širom Evrope je potrebna povišica. Plate počinju da rastu, ali ima još dosta da se uradi da se sustigne raniji nivo".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plate manje plate evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana