Tekst objavljen: 06.11.2013 10:00        


Na posao u Srbiji najduže čeka stomatolog, prosečno pet godina i pet meseci, a najkraće specijalista plastične hirurgije koji radno mesto dobije za oko 73 dana, pokazuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje.

Plastičnom hirurgu do posla 73 dana, stomatologu 1.934

Među kandidatima sa fakultetskom diplomom na posao je, prema oktobarskim podacima, dugo čekao i profesor opštenarodne odbrane, čak 1.752 dana, ali i istoričari i sociolozi. Sa visokim obrazovanjem do posla su istovremeno brzo dolazili pedijatri, anesteziolozi i farmaceuti.

Sa srednjom školom lako su se zapošljavali carinski tehničari i kozmetičari. Najteže je bilo tekstilcima, kožarima, ali i ekonomskim tehničarima koji su na posao u proseku čekali oko 1.200 dana.

Manje su bili traženi i trgovački, turistički, ugostiteljski i geološki tehničari, te medicinske sestre, daktilografi, aranžeri u trgovini, brodovođe, tehničari za lovstvo i ribolovstvo...



Maturanti gimnazije do posla u proseku stižu za 1.204, a ekonomski tehničari za 1.168 dana.

Stari zanati istovremeno izumiru. Poslodavci slabo traže jorgandžije, kišobrandžije, abadžije, kolare, bižutere, bačvare, bunardžije, kotlare-kazanžije, snovače, ćilimare.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija nezaposleni radna mesta radno mesto profesije konkurs za posao traženje posla karijera posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana