Tekst objavljen: 28.07.2019 15:00        


Srbija će uskoro raditi na projektu "Olakšavanje trgovine i transporta". Zadužili smo se 40 miliona dolara za manje čekanje na granicama

Planira se uvođenje pametnih sistema na Koridorima

SRBIJA se zadužila kod Svetske banke 40 miliona dolara sa namerom da smanji čekanje na graničnim prelazima. I za robu i za putnike. Reč je o regionalnom projektu "Olakšavanje trgovine i transporta" u okviru koga tri države, Srbija, Severna Makedonija i Albanija, na raspolanju imaju ukupno 90 miliona dolara.

Zahvaljujući njemu na Koridoru 10 će zaživeti inteligentni transportni sistem. On, između ostalog, korišćenjem navigacionog sistema, pronalazi najbolje rute u zavisnosti od uslova na putu. Upozorava vozače na potencijalno opasne situacije na vreme, kako bi izbegli nezgode. Vodi vozača do praznog parking-mesta, preusmerava saobraćaj u skladu sa uslovima na putu, prati građevinsko stanje mostova, tunela i drugih infrastukturnih objekata.

- Prilikom nastanka saobraćajne nezgode, ITS putem digitalnih informacionih tabli duž puta najavljuje vozačima nastanak incidentne situacije na putu i preusmerava saobraćaj na alternativne rute - objašnjavaju u Ministrstvu saobraćaja. - Omogućava, ugradnjom senzora duž puta, da sam put nadgleda sebe i da se predvide gužve. O tome će informisati vozače.

Od zajma će se finansirati unapređenje 60 železničkih putno-pružnih prelaza. Poboljšaće se saobraćajna signalizacija, uređaji za zaustavljanje i napajanje električnom energijom na železničkom prelazu.

- Srbija je u prethodne četiri godine izgradila oko 300 kilometara auto-puteva, a u tom periodu broj vozila na našim auto-putevima povećan je sa 37 miliona na blizu 54 miliona vozila u 2018 - objašnjava Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja. - Posle puštanja u saobraćaj južnog kraka Koridora 10 i sa skorim završetkom kompletnog istočnog kraka Koridora 10 ka Bugarskoj, očekujemo dalji rast tranzitnog saobraćaja kroz Srbiju. Za razliku od prošlosti, infrastruktura više nije glavni problem za brže kretanje ljudi i robe u regionu, već to postaju granične procedure i dugo zadržavanje prilikom prelaska između država.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Jedinica za sprovođenje projekta biće pri Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, jer će u ovom resoru biti težište aktivnosti, dok će finansiranje i ugovaranje radova i usluga biti pri Ministarstvu finansija.

Nacionalni prozor


PROJEKAT podrazumeva aktivnosti na povećanju efikasnosti prekograničnog saobraćaja uvođenjem "jedinstvenog nacionalnog prozora" i elektronske razmene podataka na železničkim graničnim prelazima.

- Na području Zapadnog Balkana jedinstveni nacionalni prozor predstavlja zajednički cilj za olakšanje trgovine i obaveza u okviru Sporazuma Svetske trgovinske organizacije - kažu u Ministarstvu saobraćaja. - Ovo rešenje će poboljšati transparentnost, smanjiti troškove trgovinskih transakcija, poboljšati koordinaciju aktivnosti i skratiti vreme potrebno za odobrenje uvoza i izvoza robe.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ministarstvo saobraćaja granični prelazi granice koridori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana