Tekst objavljen: 06.01.2017 20:00        


Bankomati u Srbiji ne služe više samo za podizanje gotovine, već i za transfer novca, plaćanje računa, uplate, dopune mobilnih telefona...

Plaćanje računa na bankomatu uštedi i do 5.500 dinara

Prosečna tročlana porodica ukoliko plaća račune putem multifunkcionalnih bankomata godišnje može da uštedi i do 5.500 dinara na ime provizija koje bi platila. Zbog toga je broj plaćanja računa ovim putem porastao za 55%.

KAKO SE KORISTI?


Plaćanje računa preko bankomata nije komplikovano. Prvo se ubaci platna kartica, zatim treba izabrati opciju plaćanja i koje se usluge plaćaju. Na ekranu vlasnik kartice bira svog telekomunikacionog operatera, Infostan...
Tada klijent treba da postavi račun, kako mu je na ekranu bankomata predstavljeno, da bi se očitao bar-kod.

Kada aparat pročita bar-kod, ti podaci sa računa se pojavljuju na ekranu i posle provere se plaćanje prihvata. Isečak iz bankomata koji se dobija nakon plaćanja je dokaz da je račun plaćen.


Prema podacima iz istraživanja koje je sproveo Međunarodni monetarni fond, broj bankomata na milion stanovnika na primer, premašio je u Hrvatskoj 1.220, Bugarskoj 1.160, u Rumuniji 680, u Makedoniji 600, dok u Srbiji taj broj prelazi 450 ATM aparata.

Imajući ovo u vidu, bankari smatraju da postoji izuzetan potencijal za rast tržišta bankomata u našoj zemlji.

Tako je Komercijalna banka uvela novu uslugu P2P sa kojom započinje proces digitalizacije, a cilj je da se promoviše usluga kod koje klijent (koji ima m-banking Komercijalne banke) ne mora da dolazi u ekspozituru, već može da sve završi preko mobilnog telefona i bankomata ove banke.

- Dovoljno je da osoba koja ima ovu aplikaciju m-banking klikne na uslugu P2P, izabere osobu iz svog imenika u mobilnom telefonu i pošalje sa svog računa određen iznos toj osobi - navode u Komercijalnoj banci. - Osoba kojoj je poslat novac dobija dva koda (jedan od banke, a drugi od pošiljaoca) sa kojima podiže novac sa bilo kog bankomata Komercijalne banke.

Povećanje bankomata dovodi do rasta broja transakcija i prometa na ovim aparatima. Kako navode u UniCredit banci, broj korisnika multifunkcionalnih bankomata svakodnevno raste.

- Pored standardnih usluga, kao što je podizanja gotovine i upita stanja, bez bilo kakve naknade, na bankomatima se mogu plaćati računi, uplaćivati i dopunjavati mobilni telefoni i obavljati menjački poslovi - navode u UniCreditu.

- Na multifunkcionalnim bankomatima postoji mogućnost plaćanja računa Infostana, Elektrodistribucije Jugoistok, Informatike, PTT, Telekoma, Telenora, VIP mobil, Orion telekoma, JP Užice, Pošta neta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankomati plaćanje računa ušteda novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana