Tekst objavljen: 10.04.2021 9:00        


Sumnjivi sertifikati, nekompetentne organizacije koje izdaju sertifikate „po skraćenom postupku“ ili organizuju onlajn prodaju sertifikata, sve su učestalije pojave na tržištu i neophodno je da privrednici obrate pažnju i izaberu pouzdanu, referentnu sertifikacionu kuću, upozoravaju iz Centra za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost Privredne komore Srbije

PKS upozorila privrednike da budu oprezni prilikom izbora sertifikacione kuće

Sertifikacija je široko rasprostranjen tržišni mehanizam izuzetno značajan kako za samu organizaciju, tako i za potrošače i državu, bez obzira na to da li se radi o sertifikaciji proizvoda, osoba, procesa ili sistema menadžmenta. Rezultat sertifikacije je izdavanje zvaničnog dokumenta – sertifikata – koji predstavlja pisanu garanciju i objektivni dokaz usaglašenosti predmeta sertifikacije sa nekim standardom, podsećaju u resornom Centru PKS.

Sertifikat izdaje nezavisno i nepristrasno sertifikaciono telo nakon utvrđivanja usaglašenosti sa zahtevima odgovarajućeg standarda. Sertifikacija sistema menadžmenta organizacije, prema nekom od međunarodnih standarda, kao što su ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO/IEC 27001, ISO 50001 i drugi, važan je korak ka uspostavljanju, održavanju i stalnom unapređenju procesa, performansi, konkurentnosti i reputacije organizacije.

Izuzetno je važno angažovati pouzdanu, referentnu kuću za sertifikaciju, kako bi se obezbedio validan i verodostojan dokument, koji jača poverenje u celokupan sistem infrastrukture kvaliteta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kako pronaći pouzdanu kuću za sertifikaciju?

Zvaničan registar akreditovanih tela za ocenjivanje usaglašenosti koja posluju na terotoriji Republike Srbije vodi Akreditaciono telo Srbije (ATS), gde se, u zavisnosti od vrste akreditacije, primera radi, mogu pronaći i sertifikaciona tela za sertifikaciju sistema menadžmenta prema standardu SRPS ISO/IEC 17021-1:2015 – Ocenjivanje usaglašenosti — Zahtevi za tela koja obavljaju proveru i sertifikaciju sistema menadžmenta — Deo 1: Zahtevi.

Za sertifikaciona tela koja nisu akreditovana kod ATS, a posluju u Republici Srbiji, takođe, moguće je utvrditi da li su akreditovana u zemlji porekla i da li im je akreditacija validna (IAF – International Accreditation Forum).

Nadležne institucije u sistemu infrastrukture kvaliteta u Srbiji su: Akreditaciono telo Srbije, Institut za stadardizaciju Srbije, Direkcija za mere i dragocene metale i Ministarstvo privrede RS, kao državni organ nadležan za pitanja akreditacije, standardizacije, metrologije i ocenjivanja usaglašenosti, a za dodatnu stručnu pomoć ili mišljenje, moguće je obratiti se i Privrednoj komori Srbije: Udruženju za stručne, naučne i tehničke delatnosti ili Centru za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
serfitikati sertifikacione kuće izbor sertifikacione kuće Privredna komora Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana