Tekst objavljen: 01.05.2017 11:30        


Privredna komora Srbije (PKS) značajno pomaže srpskim preduzetnicima da svoje proizvode plasiraju na strana tržišta, ocena je izlagača iz Srbije na 20. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru. Ta manifestacija je ove godine okupila oko 50 kompanija iz Srbije iz razlicitih sektora, a u okviru zajedničkog izložbenog prostora predstavlja se 18 naših firmi.

PKS pomaže preduzetnicima pri izlasku na strana tržišta

Na štandu PKS izlaže kompanija Alfa Plam, koja je u Mostar došla i sa specijalnim vozilom za demonstraciju novih proizvoda i prototipa.

Milan Novitović dirketor kompanije Kaluks BiH, uvoznik Alfa Plama za BiH, rekao je za Tanjug da je važno učestvovanje na sajmovima, pa tako i Mostarskom, jer je to prilika da se krajnjem korisniku, ali i distributerima prikažu novi proizvodi.

Izrazio je zadovoljstvo što je premijer Srbije Aleksandar Vučić obišao juče, u pratnju predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića, štand Alfa Plama, gde su mogli da vide prototipe i nove proizvode.
Aleksandar Stanković referent prodaje Alfa Plama, ukazuje da ova kompanija 70 odsto svojih proizvoda prodaje u izvozu.

Ukazao je da je tržište BiH jedno od najznačajnijih, te da su na sajam u Mostar doneli i dva prototipa, koja su premijerno prikazana na prethodnom sajmu u Frankfurtu, glavnoj manifestaciji u ovoj oblasti.

Alfa Plam je, kako podseća medju pet vodećih proizvođača grejnih tela u Evropi, a prva u proizvodnji štednjaka.

Rekao je da je Alfa Plam od pre dve godine ostvario direktnu saradnju sa PKS, i da je tako, pre dve nedelje, učestvovao sa Komorom na sajmu u Banjaluci i sada u Mostaru.

Uvereni smo da će ova saradnja dati rezultate u doglednom periodu i poboljšati plasman naših proizvoda na inostranim tržištima, rekao je Stanković.

Lidija Tabaković pomoćnik direktora za izvoz u Galenici, koja je na sajmu u Mostaru predstavila deo svojih proizvoda, kazala je da je PKS veoma značajan za njenu kompaniju, jer omogućava prisustvo na sajmovima širom sveta.

Svaka vrsta ovakve manifestacije kao što je sajam u Mostaru je bitan za Galeniku, posebno za tržsiste BiH ge smo jako prisutni. Galenika je najveća srpska farmaceutska kompanija. Nekada smo bili jako značajni i dosta prisutni na tržištu cele bivše Jugsolavije, a sada na je najveće trzište u izvozu BiH, objasnila je ona.

Sanja Uzelac-Zarović direktor zastupništva Galenike u Banjaluci ukazala je da je u BiH trenutno registrovano 226 različitih preparata iz asortimana Galenike.

Ona je rekla da je Galenika na prostorima bivše Jugoslavije prisutno više od sedam decenija, što je jasan pokazatelj da se radi o proizvodjaču kvalitetnih lekova, medicinskih sredstava i dietetskih proizvoda.

Na štandu PKS svoju proizvodnu paletu predstavila je i kompanija Mitsides Point iz Sremske Mitrovice.
Jovana Nedeljković iz ove kompanije rekla je da je velika čast što je PKS dala mogućnost ovoj firmi da se predstavi na sajmu u Mostaru.

Prema njenim rečima, BIH je za Mistides Point jedno od zanimljivijih tržišta, na kojem posluje više decenija.
Ovo je tržište je jako perspektivno i postoji mogućnost proširenja saradnje u budućem periodu, naglasila je Nedeljković, koja je ukazala da je njena kompanija izvozno orijentisana i da je više od 50 odsto namenjeno za inostrana tržišta.

Više od 25 odsto izvoza ide u zemlje regiona, dodala je ona.

Proizvođači vina svoje proizvode prikazali su u okviru specijalizovane izložbe Vino i vinogradarska oprema 16+1Ć.

Na štandu Srbije, u okviru specijalizovane izložbe zemalja jugoistočne i centralne Evrope i Kine, Ukisi Vojvodine priredili su lepu prezentaciju prehrambenih proizvoda i vina iz Srbije.

Intersovanje je bilo odlično, što Mostaraca, što stranih delegacija. Imali smo privilegiju da ugostimo kinesku delegaciju. Ljudi su pozitivno reagovali na naše proizvode imajući u vidu da je paleta proizvoda dosta široka. Izloženi su ajvari i džempovi iz centralne Vojvodine, vina sa Fruške Gore, suhomesnati proizvodi iz Sremske Mitrovice. Mnogi naši proizvodi imaju zaštićeno geografsko poreklo, što je danas retkost, objasnio je ispred Ukusi Vojvodine Branislav Jovanović iz kompanije But i Co.

Naveo je da je izloženo vino Erdevičke vinarije, koja je najstarija vinarija u Srbiji.

Svi proizvodi su premium proizvodi kojima je cilj kvalitet. Kvalitetom želimo da se probijemo na inostrano tržište i svi proizvodi mogu da se izvoze bez problema, rekao je on.

Jovanović je kazao da mu je posebno drago što je zamenik ministra poljoprivrde Kine probao Sremsku kobasicu, koja mu se svidela, kao i što je hrvatski premijer imao priliku da uporedi Sremski kulen sa slavonskim.

Verujemo da ćemo moći da postignemo dogovor i da se Sremski kulen jede u Kini, uveren je on.
Srpski privrednici tokom sajma imaju prilike da se upoznaju sa potencijalnim budućim poslovnim partnerima, distributerima i sklapaju nove ugovore u cilju proširenja i osvajavanja trzišta regiona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
preduzetnici Privredna komora Srbije PKS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana