Tekst objavljen: 24.05.2016 11:03        


Predstavnici Privredne komore Srbije (PKS) i Kancelarije UNICEF-a u Srbiji potpisali su Memorandum o razumevanju sa ciljem realizacije zajedničkih aktivnosti na promovisanju društveno-odgovornog poslovanja sa fokusom na decu. Memorandum su potpisali predsednik PKS Marko Čadež i direktor Unicefa u Srbiji Misel Sen Lo.

PKS i UNICEF za odgovorno poslovanje usmereno ka deci

Saradnja Unicefa i PKS predviđa predlaganje inicijativa, zakonodavnih i regulatornih okvira društveno-odgovornog poslovanja, kao i podsticanje članica Komore da u poslovanju pozitivno utiču na poštovanje dečjih prava i promovišu primere dobre prakse, rečeno je nakon potpisivanja.

Kako je predviđeno Memorandumom o razumevanju, PKS i UNICEF će podžati inicijative koje se odnose na na promovisanje društveno- odgovornog poslovanja usmerenog prema deci, omogućavanjem UNICEF-u da koristi kanale komunikacije nacionalne poslovne asocijacije radi informisanja privrede o inicijativama, publikacijama , smernicama i edukativnim materijalima.

Direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo rekao je da je ta organizacija opredeljena ka tome da se poslovni sektor uključi u to da više vodi računa o deci i dečjim potrebama jer su deca, kako je dodao, važna interesna grupa za biznis.

"Unicef je tradicionalno opredeljen na to da utiče na poslovni sektor da uvrste u svoje poslovanje brigu o podršci deci", rekao je Sen Lo.

On je ukazao da Srbija već duze ima negativan prirodni priraštaj i da je svake godine u zemlji 35.000 ljudi manje.

Kako je kazao, procenjuje se da će u narednih 15 godina nestati četiri grada veličine Kruševca.
Problem je, kako je dodao što oko 30 odsto dece uzrasta do pet godina nema adekvatnu ishranu, a 50 odsto uzrasta od tri do pet godina ne odlazi u vrtiće, dok 90 odsto dece koja pripadaju najsiromašnijem sloju stanovništva ne pohađa ni osnovno obrazovanje.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da PKS insistira na tome da se privrednici edukuju o društveno- odgovornom poslovanju, sa posebnim fokusom na decu.

"Ovo je prilika da pozovemo članice PKS da dostavljaju izveštaje o društveno odgovornim aktivnostima i da im pomažemo u kreiranju planova", rekao je Čadež.

Cilj je, kako je kazao, da se okupe sve dobre incijative i da se nastavi povezivanje privrede sa društveno-odgovornim delatnostima.

Želimo da radimo na promociji primera dobre prakse na temu društveno-odgovornog poslovanja i da podržimo inicijative kompanija koje su usmerene na to, dodao je.

UNICEF u saradnji sa 35 velikih preduzeća u Srbiji prepoznatih po društveno-odgovornom poslovanju krajem prošle godine sproveo je istraživanje kako bi sagledao sveobuhvatni uticaj srpskog poslovnog sektora na decu.

Rezultati su pokazali da je poslovni sektor u zemlji posvećen društveno-odgovornom poslovanju i da visoko vrednuje aktivnosti usmerene prema deci i da prostoji prostor za unapređenjem u oblasti i sistemskog regulisanja dečjih prava kroz strateška dokumenta i poslovne politike.

Predsednik UO Fonda B92 Veran Matić rekao je da je ulaganje u decu ulaganju u budućnost i da je važno da se kompanije ujedine oko važnih ciljeva.

Kao primer je naveo humanitarnu akciju ""Bitka za bebe".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
unicef Čadež Privrednoj komori Srbije (PKS) PKS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana