Tekst objavljen: 28.12.2017 14:41        


Kompanija Intelligence d.o.o. je umesto novogodišnje čestitke rešila da sa svima podeli informacije o tome šta naši sugrađani žele za poklon, kao i gde će dočekati Novu 2018. godinu. Istaživanje je rađeno na nacionalno reprezentativnom višestruko stratifikovanom uzorku od 1.200 ispitanika, a anketiranje je obavljeno licem u lice.

Pitali smo šta želite da dobijete od bližnjih za Novu

Zanimljivih želja je bilo pregršt i veoma nas uveseljavala ova analiza. Na spisku su se našle: automobilske gume, pronalazak dečka, fakultetske diplome, pečeno prase… Ipak, poklone smo strukturirali na način na koji to inače radimo, da bismo shvatili šta je relevantno. Generalno očekivanja naših sugrađana nisu previše skromna. Iako se najčešće spominju pokloni kao što su čizme, rukavice, šal i kapa, torba i novčanik (8,7%), nisu retke želje (7,4%): mobilni telefon, laptop, kompjuter, gejming konzole…

Muškarcima je najdraži poklon novac ili tehnika, a ženama putovanja, obuća i kozmetika. Dame će se obradovati šminki čak i da je to neki osrednje poznat ili nepoznat brend. Takođe, nećete pogrešiti ni ako poklonite cipele, ali za takav poklon savetujemo da ne kupujete sami ako niste u potpunosti uvereni da je broj odgovarajući.

Iako muškarci veruju da žene vole cveće samo zato što se obraduju kada ga dobiju na poklon, čini se da pretpostavka nije tačna. Prema mišljenju naših sugrađanki cveće nije baš toliko poželjan poklon kao što se misli, a generalno nisu dobri izbori ni: kućni ljubimac, šerpa, lonac, tiganj, toster, sportska oprema…

Iako je Sajam knjiga jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija u Srbiji, knjiga kao poklon želja je svega 1,5% stanovnika.

Mlađim osobana do 25 godina dobar izbor je bilo kakva tehnika. Oni do 34 godine bi želili odeću ili obuću. Zanimljivo je da oni od 45 do 54 godine žele samo dobro društvo i odlazak na ručak ili piće. Najstariji (preko 65 godina) ne žele ništa posebno, a ako im već poklanjate nešto, dobra ideja je da ih samo posetite, mada se ne bi bunili i da dobiju neko putovanje. Tu svakako prednjače domaće banje i planine.

Gde će Srbi dočekati Novu godinu?

Jedno od glavnih pitanja u ovoj anketi je bilo i “gde ćete dočekati Novu godinu”? Najveći broj Srba će Novu 2018. godinu provesti kod kuće (41%), a njih oko 9% će otići kod nekog u posetu. U restoranu ili kafiću će biti 17,7% građana, dok neodlučnih ima 12%. Na putovanje će otići tek 4,3%. Najmanji broj njih (2%) ne obeležava ovaj datum.

Muškarci su više odlučni od žena, odnono žene u većem broju od muškaraca još uvek nisu odlučile gde žele na doček.

Mlađim od 25 više prija veće društvo i javno organizovan doček, dok naši stariji sugrađani više vole kućnu atmosferu. Oko 2% naših sugrađana će samo dočekati Novu godinu, a gotovo isti broj kaže da ne poštuje ovaj praznik i da će ga prespavati.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nova Godina praznici pokloni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana