Tekst objavljen: 21.02.2015 1:50        


LISABON, 6. februara (Tanjug) - Portugalija je prošla kroz višegodišnje oštre mere štednje od kojih sada ubira plodove, i Grčka takodje mora da se pridržava obaveza prema partnerima iz evrzone i kreditorima, izjavio je portugalski ministar finansija, Antonio Pires de Lima na Rojtersovom samitu članica evrozone. On je odbacio mogućnost bilo kakvog obnavljavanja pregovora o grčkom dugu, navodeći da Atina mora da i

Pires de Lima:Grčka da poštuje obaveze kao Portugalija

LISABON, 6. februara (Tanjug) - Portugalija je prošla kroz višegodišnje oštre mere štednje od kojih sada ubira plodove, i Grčka takodje mora da se pridržava obaveza prema partnerima iz evrzone i kreditorima, izjavio je portugalski ministar finansija, Antonio Pires de Lima na Rojtersovom samitu članica evrozone.
On je odbacio mogućnost bilo kakvog obnavljavanja pregovora o grčkom dugu, navodeći da Atina mora da igra po pravilima igre koja su odredile članice evrozone, kao i da uzme u obzir žrtve koje je preduzela Portugalija, koja je takodje bila primalac paketa pomoći, prenosi Rojters.
"Budući da se Lisabon odlučio za maršrutu koja nije baš jedna od najlakših zarad oporavka kreditibiliteta i povratka na rast, mi zadržavamo isti stav prema situaciji i u drugim zemljama. Portugalija je uradila sve što je bilo potrebno kako bi otklonila atmosferu nepoverenja koje je bilo vezano za našu zemlju", izjavio je Pires de Lima u intervjuu Rojtersu.
Na vrhuncu evropske dužničke krize, mnogi analitičari su poredili Portugaliju sa Grčkom, sugerišući da Lisabon neće izdržati efekte oštrih mera štednje, najvećeg povećanja poreza u istoriji te zemlje i najveću recesiju od 70-ih godina prošlog veka.
Portugalija je, ipak, prošle godine uspela da izadje iz trogodišnjeg paketa pomoći vrednog 78 milijardi evra dobijenog od evrozone i Medjunarodnog monetarnog fonda.
Kako podseća Rojters, portugalska vlada desnog centra, pod premijerom Pedrom Pasosom Koeljom, sprovela je duboke rezove u javnoj potrošnji, ekonomske reforme i sveobuhvatni program privatizacije.
"Privreda Portugalije se oporavlja", izjavio je Pires de Lima, i dodao da ne treba da iznenadi ako rast ove godine dostigne dva odsto, uprkos zvaničnim prognozama vlade od 1,5 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana