Tekst objavljen: 05.09.2016 11:32        


Komercijalna banka planira da se širi u regionu i Evropi, kaže predsednik Izvršnog odbora te banke Aleksandar Piker i najavljuje njenu lidersku poziciju u regionu. Komercijalna banka uspešno posluje na Balkanu, ali cilj su nova tržišta u Nemačkoj i Austriji.

Piker: Komercijalna banka će biti lider u regionu

Kako kaže Piker, Komercijalna banka je jaka, stabilna domaća banka koja je ušla u privatizaciju, što joj je samo dodatno dalo snagu da radi još više na svom razvoju.

"Ne samo što imamo nove usluge za klijente, nego i planiramo da se širimo, kako u regionu tako i u Evropi. Komercijalna banka uspešno posluje u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, na Kosovu i Metohiji, ali za nas to nije dovoljno. Želimo da budemo lideri u regionu, ali i da uđemo i na druga tržišta, kao što su Frankfurt i Beč", rekao je Piker za Večernje novosti.

Komercijalna banka bi htela ponovo da otvori svoje filijale u Nemačkoj i Austriji, koje su prethodnih godina zatvorene, rekao je Piker dodajući da im je važna i srpska dijaspora.

Piker ističe da sa svojim saradnicima radi na priprema za privatizaciju, ali i da su akcionari upravljačka snaga u tom poslu.

"Zadovoljni smo što postoji veliko interesovanje za Komercijalnu banku. Ali, o budućem investitoru ne mogu da kažem ništa konkretnije. Bitno je da mi činimo sve da banka bude što snažnija, organizovanija i da pruža što bolje i zanimljivije usluge klijentima. Ne čekamo kupca skrštenih ruku", naveo je on.

Kada je reč o novim uslugama za građane, Piker navodi da Komercijalna nudi interesantnu uslugu - instant transfer novca. Građani će moći da prebacuju odnosno šalju novac 24 časa dnevno, 365 dana u godini.

"Potrebno je samo da imaju telefon i pristup bankomatu. Komercijalna banka poseduje 300 bankomata, što je dovoljno da se ova usluga koristi bez ikakvih ograničenja", naveo je Piker.

On je rekao da je digitalizacija postala moda u bankarskom svetu, ali da ne misli da je to idealan projekat.

"Mi ne želimo da ispraznimo ekspoziture, odnosno da izbegavamo klijente. Naprotiv, hoćemo da zadržimo taj direktan odnos klijenta sa službenikom. Živa reč uvek više vredi. Dobija se tačna informacija, nema nejasnoća, dilema... Moderna tehologija donosi brzinu, mobilnim telefonom mogu da se obave plaćanja, poruči kredit, prebaci novac... Ali ima mnogo drugih usluga za koje je potreban direktan kontakt. Neke banke u Evropi koje su uvele takozvane ekspoziture bez službenika, sada ih zatvaraju", istakao je Piker.

On dodaje da su glavni klijenti Komercijalne banke starosti od 35 do 50 godina, kao i da imaju dobre usluge i za penzionere.

"Njima posvećujmo veliku pažnju. Želeli bismo da imamo i mlade klijente. Nadamo se da ćemo sa novom uslugom transfera novca pridobiti i njih", rekao je Piker.

Komercijalna banka je dostupna svima, kaže Piker i nagalašava da ta banka ima usluge koje su tražene na tržištu.

"Unapređujemo odnos klijenta i banke. Imamo 1,59 milijardi evra štednje stanovništva. Nudimo proizvode i za mladu i stariju populaciju. Zahvaljujući čvrstoj rešenosti novog menadžmenta i preduzetim merama na stabilizaciji poslovnih rezultata, visoko smo kapitalizovana i stabilna banka sa adekvatnošću kapitala od 23,04 odsto", rekao je on.

To je, ističe Piker, znatno iznad regulatornog limita koji propisuje NBS od 12 odsto.

"Ovaj podatak je najznačajniji pokazatelj stabilnosti i sigurnosti banke i zbog toga dodatna zaštita od kreditnog rizika u prvih šest meseci ove godine predstavlja meru za eliminisanje bilo kakvih negativnih posledica na buduće poslovanje banke", kazao je Piker.

Na pitanje kako vidi rešenje za loše zajmove, Piker odgovara da njegova ranija iskustva govore da se bankari generalno nisu dobro snalazili u rešavanju i naplati problematičnih kredita.

"U strahu su prodavali NPL uz velike diskonte, ponekad u bescenje, a kad ni to nisu mogli onda su otpisivali. Mislim da banke treba da se okupe u Narodnoj banci i da zajednicki reše taj problem", dodao je Piker.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
klijenti Austrija Nemačka banka Komercijalna banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana