Tekst objavljen: 27.11.2013 13:30        


Mere štednje neće imati nikakvog efekta ukoliko država ne sredi javna preduzeća i državne banke, kaže predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović i dodaje da će troškovi države za saniranje bankarskog sektora zaključno sa 2014. dostići oko 800 miliona evra.

Petrović: Štednja nema svrhe ako država ne sredi banke

On objašnjava da će u narednoj godini morati da bude dokapitalizovana Agencija za osiguranje depozita sa 360 miliona evra.

- Izdvajanje 800 miliona evra, to je skoro dva posto od svega onoga što mi proizvodimo. Odjednom su se tu pojavaili ogromni izdaci koji izgledaju prikrivini. Privredna banka Beograd je otišla krajem oktobra u stečaj, ona je koštala 100 miliona evra. Niko u javnosti o tome niko nije pričao - podseća Petrović.

Osvrćući se na poslovanje državnih banaka, on je naveo primer Slovenija koja je, kako kaže, na putu da krene putem Portugala, jer su njene banke napravile gubitke koje su skoro 20 odsto onoga što ta zemlja proizvodi. To je, kako kaže, "burazerski kapitalizam" gde banke pozajmljuju novac privilegovanima.

- Odjednom to počinje da pada. Mi srećom imamo većinom privatne banke koje su kontrolisane delom spolja. To je manja opasnost, ali još uvek velika. Država i NBS moraju da unapred, kada imaju podatke o tome, spreče takve događaje ili da ih minimizuju - smatra Petrović, ocenjujući da se ide u tom pravcu.

- Sama ova rekapitalizacija Agecnije za osiguranje depozita, stvara osnov da se te stvari s jedne strane saniraju, ali s druge strane da se spreči veliki gubitak ili smanji na minimalnu meru - veruje on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Vladan 27.11.2013 14:49

    Sve gubitaše treba sklonoti sa scene. Broj jedan Srbijagas. Kako je moguće da Srbijagas napravi minus od 800 miliona evra gubitka a da za to niko ne odgovara. Ako firma nemože da posluje bez pomoći države treba je jednostavno ukinuti ili dati nekome ko to zna da radi. Kako je moguće da pojedina javna preduzeća dobijaju kubik vode po ceni od devet dinara, prodaju po 50 dinara i opet su na gubitku. Neka meni daju jedno takvo Javno preduzeće, gde mi neko daje po 9 a ja prodam po 50, pa ja bih bio najbogatiji čovek u Srbiji. Tako je i sa železnicom i sa mnogim drugim, koje jednostavno treba dati drugima ili ih treba ukinuti odnosno ugasiti. Ako se ukaže potreba privatnr kompanije će osnivati preduzeća u kojima će se znati red, pa država odnosno svi mi nećemo izdržavati kojekakve eksperte. Nama trebaju domaćini a ne eksperti. Osnovno pravilo u ekonomiji srpskog domaćina je: Koliko zaradiš toliko možeš i da potrošiš. Nema zaduživanja ni jedne pare. Ako nemamo para za miliciju, smanji broj zaposlenih, ako nemože da se smanji, smanji plate i tako redom, pa kome je mala neka napušta posao. To je jedini način da se stane na zdrave noge, a ne da se samo i dalje zadužujemo. Moraćemo jednog dana da prodajemo banje, i planine, kao što Grci prodaju svoja ostrva da bi se razdužili. Deca će nas proklinjati šta smo im ostavili u nasleđe. Neka nam je bog upomoć, ali ako se ovako nastavi ni on nas neće spasiti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke državne banke propale banke bankarski sektor bankarsko tržište ekonomska kriza Srbija Pavle Petrović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana