Tekst objavljen: 08.12.2015 13:43        


Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je danas da novac od eventualne prodaje Telekoma Srbija neće ulaziti u budžet za 2016. kao prihod, već da bi se tim novcem otplaćivali dugovi s najvišim kamatama. 

Petrović: Novac od Telekoma ne bi ulazio u budžet

"Novac od Telekoma mogao bi da se koristi na otplatu duga, za investicije, kao izvor finansiranja, ali neće ulaziti u budžet kao prihod", rekao je Petrović na konferenciji Fiskalnog saveta o predlogu budžeta za 2016.
On smatra da bi bilo značajno da se otplate najskuplji dugovi, oni s najskupljim kamatom, i naveo da bi tako, zaobilazno, možda mogle da se ostvare uštede.

Petrović je, međutim, ukazao na to da bi nivo javnog duga time bio smanjen, ali ne i tendencija njegovog kretanja.

"Dug će i dalje da se povećava, ali bi se nivo duga smanjio prodajom Telekoma", konstatovao je predsednik Fiskalnog saveta.

Govoreći o Železari Smederevo, Petrović je rekao da je traženje strateškog partnera pre izbegavanje dodatnog troška za državu, nego što je prihod.

"Železara jeste jedan od rizika, jer nije trajno rešena, i može da bude potencijalni rizik za budžet", rekao je on.
Upitan da li je budžet za 2016. razvojni, Petrović je odgovorio da bi to bilo tako da su javne investicije značajnije povećane, što nije slučaj.

"Mi sada imamo javne investicije na nivou od 2,8 odsto BDP-a, dok bi taj nivo trebalo da bude između 4-5 odsto BDP-a. To je tako u uporedivim zemljama i u skladu s onim što ruinirana infrastruktura zahteva", rekao je Petrović i dodao da postoje povoljni zajmovi koje je Srbija dobila od EBRD-a, Svetske banke...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
telekom Telekom Srbija budžet BDP

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana