Tekst objavljen: 22.02.2018 14:01        


Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević navodi da će do kraja aprila svi penzioneri u Srbiji dobiti penzionerske identifikacione kartice.

Penzioni ček odlazi u istoriju

Zoran Đorđević je na skupu "Međugeneracijska solidarnost i dostojanstveno starenje" naglasio da će kartice biti besplatne i da će ih penzioneri koristiti umesto penzionog čeka.

Naime, penzioni ček najstariji sugrađani koristili su kao dokaz svog statusa pri ostvarivanju brojnih popusta u zanatskim, trgovinskim, ugostiteljskim radnjama.

Đorđević je naglasio da će nastojati da se u program uključe društveno odgovorne kompanije, te da uz karticu penzioneri kod njih mogu ostvariti popuste. Podsetio je da Srbija spada u grupu zemalja najstarijih država u svetu, te da je briga o starima veoma važna. Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović podsetila je da je Vlada Srbije prošlu godinu proglasila godinom međugeneracijske solidarnosti. Ukazala je da u Srbiji 14,4 odsto stanovništva čine mlađi od 15, a 19,2 odsto starijih od 65 godina.

"Na nivou Evrope smatramo se starom nacijom sa prosečnom starosti 42,9 godina", rekla je Đukić Dejanovićeva. Poraslo je, kako je rekla, i očekivano trajanje života, pa za muškarce ono danas iznosi 73, a za žene 78 godina. Naglasila je da je međugeneracijska solidarnost važna tema, te da nikome kao starijim osobama ne može biti važnije da se mladi zapošljavaju, jer će tako penzioni fondovi biti održivi.

Diskriminacija na osnovu starosti

Predsednica Parlamenta Maja Gojković podsetila je da Ustav i zakon zabranjuju diskriminaciju građana na osnovu starosne dobi, a da podaci iz izveštaja poverenice za zaštitu ravnopravnosti iz 2016. godine pokazuju da se najviše pritužbi građana odnose na diskriminaciju na osnovu starosti. Najčešće su predrasude, kako je rekla, da su stariji sugrađani slabi, nemoćni i da im je potrebna pomoć, te da su samo teret za okolinu i da takav odnos često može biti uzrok diskriminacije.

"Takvi stereotipi često zamagljuju važnu činjenicu da starije osobe mogu da budu izuzetno aktivne, kao i da u trećoj dobi mogu da doprinesu svojim znanjem, iskustvom i kvalitetima", rekla je Gojkovićeva. Dodala je da je cilj Srbije izgradnja društva za sve generacije, te da je važno da lokalne samouprave uz podršku države nastave sa razvijanjem dnevnih centara, klubova za penzionere, usluge pomoć u kući.

Direktorka PIO fonda Dragana Kalinović naglasila je da se finansiranje penzionog i invalidskog osiguranja zasniva na međugeneracijskoj solidarnosti. Procena je da će u Srbiji 2052. godine u Srbiji četvrtina stanovništva imati 80 i više godina. "Više solidarnosti svako društvo čini boljim, a međugeneracijska solidarnost podrazumeva spoj iskustva i mladosti", poručila je Kalinovićeva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Paki 22.02.2018 15:04

    Demagogija. Trgovci su dali umanjenja i kad kupujem ne traže mi nikakav ček. Iz prilozenog vide zta sam. Mladić sigurno nisam. Ministre zadržite karticu i ispoljite brigu da mi vretite umanjenje koje je protivzakonito.

  2. User image
    Radmila 28.02.2018 16:58

    Da li Ustav i zakoni Republike Srbije zabranjuju diskriminaciju po osnovu stečene visine penzije, pa tako jednima se umanjuju penzije a drugima se povećavaju penzije...
    Bolje bi bilo da su dali karte za povlašćen prevoz i u unutrašnjosti penzionerima a ne samo u Beogradu, i da nas prestanu diskriminisati..

  3. User image
    Ige 01.03.2018 10:22

    "Procena je da će u Srbiji 2052. godine u Srbiji četvrtina stanovništva imati 80 i više godina. " Kako će četvrtina imati preko 80 ako je prosečan životni vek muškaraca 73 godine a žena 78 godina. Koliko će biti mladih od 18 godina? Manje od 10%??? Užas. To je slika istočne Srbije trenutno. Istočne Hrvarske i centralne Bugarske.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
penzioni ček identifikacione kartice penzioneri penzija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana