Tekst objavljen: 18.04.2017 8:34        


TOKIO, 18. aprila (Tanjug) - Sjedinjene Američke Države i Japan su danas pokrenuli ekonomske pregovore, koji bi, prema rečima potpredsednika SAD Majka Pensa, mogli da rezultiraju postizanjem bilateralnog trgovinskog sporazuma. 

Pens: Moguć trgovinski sporazum SAD i Japana

"U nekom trenutku u budućnosti, naše zemlje će možda doneti odluku da sprovedu spoznaje do kojih smo došli u ovom dijalogu i da pokrenu zvanične pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini", izjavio je Pens na zajedničkoj konferenciji za novinare sa potpredsednikom japanske vlade Tarom Asom, a prenosi agencija Frans pres.

Pensova izjava dolazi u trenutku kada dve zemlje pokreću pregovore koji imaju za cilj postizanje novih ekonomskih odnosa, što je u skladu sa obećanjem američkog predsednika Donalda Trampa o fokusiranju na bilateralne trgovinske sporazume, umesto na multilateralne, koji su, kako tvrdi, naštetili SAD.

Odluka Trampa da povuče SAD iz ambicioznog sporazuma o Transpacifičkoj trgovini (TPP), koji je potpisalo 12 zemalja, bila je veliki udarac za japanskog premijera Šinza Abea, ocenjuje AFP.

U Tokiju, međutim, još uvek postoji tračak nade da će TPP, čiji su zagovornici bili SAD i Japan i koji je trebalo da predstavlja kontraravnotežu Kini, biti spasen.

Pens je, pak, izjavio da ne treba očekivati oživljavanje samog TPP-a, koji je, kako kaže, sada "stvar prošlosti" za SAD.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana