Tekst objavljen: 30.03.2018 15:59        


Kina je preduzela prve konkretne korake ka tome da smanji globalnu dominaciju američkog dolara. Pritom, kakva ironija, upotrebiće "američko" oružje - naftu.

Peking naftom "lomi" prevlast američkog dolara

Kina će naftu koju uvozi, a uvozi je mnogo i sve više, plaćati u juanima umesto u američkom dolaru, u okviru nastojanja zvaničnog Pekinga da kineska valuta dobije sve veći međunarodni značaj, tvrde za Rojters tri neimenovana izvora upoznata sa situacijom.

Pilot program za plaćanje nafte u juanima (zvaničan naziv valute je ren-min-bi, tj. "narodni novac", a juan je samo osnovna veličina, slično kao kod britanske funte sterlinga) bi mogao da bude lansiran već u drugoj polovini ove godine, navode dva izvora.

Kineski regulatori su od nekolicine finansijskih institucija nezvanično zatražili da se pripreme za izražavanje cena uvozne nafte u juanima.

"Budući da je najveći kupac nafte, potpuno je prirodno da se Kina zalaže za korišćenje juana u transakcijama. To će, takođe, poboljšati likvidnost juana na međunarodnom tržištu", izjavio je jedan neimenovani izvor blizak kineskim vlastima.

Kina je drugi najveći potrošač nafte na svetu, a 2017. godine je pretekla SAD i postala najveći uvoznik sirove nafte. Kineska tražnja je presudan faktor koji utiče na globalne cene nafte.

Zvanični Peking bi mogao da počne s kupovinama nafte od Rusije i Angole, koje, kao i Kina, žele da "slome" globalnu dominaciju dolara, prenosi britanska agencija. Te dve zemlje su i najveći snabdevači Kine naftom, zajedno sa Saudijskom Arabijom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Deki 30.03.2018 16:16

    Svako ko je probao da zameni američki dolar drugom valutom ili zlatom na kraju je bio bombardovan od strane NATO. Setite se samo Iraka, Libije.....

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta američki dolar proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana