Tekst objavljen: 27.07.2015 16:50        


Turističke usluge u Grčkoj bi mogle značajno da poskupe od oktobra, kada na snagu stupi rast poreza na dodatu vrednost (PDV) koji se odnosi na restorane, hotele i prevoz, piše grčki list Katimerini. 

PDV će oboriti popularnost grčkih destinacija

Od prošle srede, Grčka ima četvrtu najvišu stopu PDV-a u EU od 23 odsto na ugostiteljske usluge pripremanja i služenja hrane, a ispred nje su samo Mađarska sa 27 odsto, Danska sa 25 odsto i Rumunija sa 24 odsto.

Pored toga, od oktobra će imati šestu po visini stopu PDV-a na usluge turističkog smeštaja (13 odsto), iza Danske, Slovačke, Britanije, Mađarske i Češke.

Poređenje sa konkurentnim destinacijama pokazuje koliko će podizanje PDV-a pogoditi grčki turizam: Hrvatska ima stopu PDV-a od 13 odsto i na usluge pripremanja i usluživanja hrane i na smeštaj, Bugarska 9,0 odsto na hotele i 20 odsto na ketering, Italija i Francuska 10 odsto u obe kategorije, a Kipar svega 9,0 odsto, navodi grčki list.

Kao rezultat rasta PDV-a, izglasanog ovog meseca u grčkom parlamentu, brojni proizvodi i usluge postali su skuplji. PDV je porastao sa 13 na 23 odsto, a među osnovnim proizvodima koji su poskupeli su meso, ulje za kuvanje, kakao, sirće, so, cveće, drvo za ogrev, đubriva, insekticidi i sanitarni proizvodi.

U uslužnom sektoru, rastom PDV-a biće pogođeni restorani i kafići, pogrebna oprema, taksi služba, internati i privatne škole, kao i škole jezika i računara. Rast cena javnog prevoza očekuje se početkom idućeg meseca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
grčka pdv Grčka poskupljenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana