Tekst objavljen: 05.03.2019 15:03        


Zakoni o turizmu i o ugostiteljstvu trebalo bi da se uskoro nađu pred poslanicima Skupštine Srbije.

Paušalan porez: I državi prihodi od "stana na dan"

Nova rešenja predviđaju i paušalno oporezivanje onih koji izdaju "stan na dan".Do sada nije bilo moguće utvrditi koliko je onih koji izdaju privatni smeštaj u okviru domaćinstava, tako da nadležni najavljuju da bi zakonska rešenja trebalo da uvedu red i u tu oblast.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knezević kaže za RTS da je cilj da se novim izmenama zakona oni prevedu u regularne tokove poslovanja.

"Predložili smo izmene zakona i da se oni ubuduće paušalno oporezuju", rekao je Knežević i precizirao da se to odnosi na fizička lica koja pružaju uslugu smeštaja u domaćoj radinosti, a to uključuje izdavanje soba, apartmana, kuća u gradovima, turističkim destinacijama i seoskim turističkim domaćinstvima.

Iznos poreza zavisiće od kategorizacije i prometa.

"Ako izdajete krevet, apartman prve kategorije, taj iznos će se množiti sa jedan, ako je druge kategorije množiće se sa 0,8, treće sa 0,7, četvrte sa 0,5. Ako izdajete smeštaj u mestima koja nisu kategorisana, tu će koeficijent biti 0,5", rekao je Knežević.

Naglasio je da je cilj da svi turisti budu registrovani, te se nastojalo da rešenja budu pristupačna jer se od dva, tri izdavanja može platiti porez za celu godinu.

"Svi oni koji se bave tom vrstom izdavanja moraju kategorizovati objekte. Sledeća obaveza je da plate porez, a onda ćemo im omogućiti centralnim informativnim sistemom, E-turista o kojem ćemo tek govoriti, da sami prijave goste, neće im više biti potreban posrednik", naveo je Knežević.

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kažu da je cilj novih zakonskih rešenje da se zaštite putnici i oni koji u ovoj oblasti posluju po zakonu.

Kada je reč o poslovanju turističkih agencija, predviđena je njihova kategorizacija - prema broju i vrednosti prodatih aranžmana, a pored obavezne garancije putovanja predviđeno je uvodenje depozita.

"To znači da neće više biti dovoljna garancija putovanja, odnosno polisa osiguranja, već će biti obavezan i depozit. Time smo stvorili pravni osnov da dođe do kategorizacije turističkih agencija", rekao je Knežević.

Objasnio je da će se turističke agencije razvrstavati u skladu s brojem prodatih aranžmana, i u skladu s vrednostima tih aranžmana, kako bi se kontrolisao njihov rad.

Kako kaže, agencije koje prodaju više aranžmana, i to onih skupljih, biće u obavezi da plate veći depozit i njihova garancija putovanja moraće da glasi na veći iznos.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Cilj je da se napravi balans između vrednosti prodatih aranžmana i garancija putovanja koje agencija poseduje, da ne bismo došli u situaciju da ne dođe do realizacije putovanja, a da ne postoje sredstva koja bi se refundirala putnicima", rekao je Knežević.

Novim rešenjima predviđen je još jedan način za gubljenje licence, i to ukoliko turistička agencija u toku godine dobije dve zabrane poslovanja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porez stan na dan turisti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana