Tekst objavljen: 01.06.2019 18:00        


Predsezona u Grčkoj uveliko počela još sredinom maja. – Osim naših turista u popularnim letovalištima i veliki broj turista iz Bugarske, Češke, Nemačke...

Paralija puna turista kao u špicu sezone

Pune plaže turista u Paraliji, Nea Vrasni, ali i drugim popularnim letovalištima na Halkidikiju govore da je predsezona u Grčkoj uveliko počela. Najtraženija destinacija za letovanje u maju i junu za građane Srbije i dalje je Grčka. Prema iskustvu čitalaca „Politike”, koji trenutno borave u toj zemlji predsezona nikako nije rezervisana samo za naše goste, jer među turistima ima i veliki broj Nemaca, Bugara, Čeha…

– Nisam verovao da toliki broj ljudi dolazi u maju u Grčku. More još nije dovoljno zagrejano, ali se većina turista kupa. Temperatura je prijatna i pesak topao. Plaže su pune od ranog jutra. Cene ležaljki su oko tri i po evra, što nije ništa jeftinije nego u sezoni – kaže naš čitalac koji ovih dana odmara u Paraliji. Zakup solidnog nedavno renoviranog trokrevetnog apartmana u blizini mora koštao ga je za deset dana 95 evra, bez prevoza. Dodaje da su cene hrane u supermarketima slične kao u Srbiji, dok pristojan kompletan ručak u restoranima košta šest do sedam evra.

Aranžmani u predsezoni su inače 50 do 60 odsto jeftiniji nego u jeku sezone, što je prednost koju gosti iz Srbije već godinama koriste. Traje do 20. juna, odnosno kraja školske godine. Iako je sever Grčke u ovom periodu najjeftiniji, prema informacijama iz turističkih agencija i druge regije su podjednako zastupljene što se prodaje aranžmana tiče. Ove ponude su u glavnom planu već do kraja marta.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta) Aleksandar Seničić kaže da Grčka u ovoj sezoni i dalje vodi, s obzirom na to da je godinama destinacija broj jedan što se interesovanja naših građana tiče.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ipak, neke analize pokazuju da je, što se tiče Grčke, broj turista smanjen za oko dva odsto, što je, kako kaže, zanemarljivo.

– Ove godine ima nešto više kapaciteta u prodaji. Veća je ponuda, verovatno se zato stiče utisak da je manja potražnja – kaže naš sagovornik i dodaje da inače već godinama oko 150.000 građana Srbije letuje u vansezoni (maj i septembar). Prema njegovim rečima, najjeftiniji aranžmani u predsezoni nisu popularni samo kod nas već i u celoj Evropi. Cene u maju su na nivou 10. i 20. septembra. Agencija praktično u tim terminima najčešće naplaćuje samo prevoz uz minimalnu naknadu za smeštaj.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
paralija Grčka turizam turisti srpski turisti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana