Tekst objavljen: 14.08.2016 16:00        


Banke su smanjile kamate na kredite, ali su zato povećale provizije i naknade, tako da i dalje građanima, koji nisu prešli na elektronski sistem plaćanja, izbijaju novac iz džepa. Takvih je u Srbiji i dalje veoma mnogo, naročito najstarijih. Zbog toga su tokom prva tri meseca ove godine, samo na provizijama platnog prometa, banke inkasirale 24,2 miliona evra.

Paprene provizije banaka u Srbiji

Bankari dobar "prinos" imaju i od naknada za obradu kredita, koje se kreću od jedan do 3,5 odsto, u zavisnosti od iznosa zajma. Kada se preračuna u dinare, ovaj trošak može da naraste i do 27.500 dinara! Što je veći kredit, to je veća naknada, a uz to, neke banke naplaćuju i godišnje održavanje kredita koje može da se kreće, u slučaju keš pozajmice i do 5.000 dinara.

U zavisnosti od toga u koju banku građani uđu, plaćanje jednog računa koštaće ih od 45 do 150 dinara.

- To znači da ćete za sedam računa, koliko minimum svakog meseca plaća jedno domaćinstvo, u nekoj banci platiti čak 1.050 dinara na ime provizija. Ako biste preko, recimo, te iste banke nastavili da izmirujete svoje obaveze prema javnim komunalnim preduzećima, to bi vas za godinu dana koštalo više od 12.600 dinara - objašnjavaju ekonomisti.

Većina banaka svojim klijentima naplaćuje manje naknade, ali ih se ne odriču u potpunosti, jer statistika pokazuje da godišnje samo kroz provizije banke zarade oko 300 miliona evra. Minimalni iznos provizija u većini banaka je oko 60 dinara, dok je naknada nešto niža za one koji u toj banci imaju otvoren račun. Naknada se povećava kako se povećava iznos računa, pa može da dosegne i neverovatnih 10.000 dinara.

MOBILNI TELEFON
Ako je neko, na primer, napravio malo veći račun za mobilni telefon i on iznosi recimo 6.500 dinara, pri plaćanju računa, u zavisnosti od banke u kojoj se plaća, potrošiće dodatnih 32,5 dinara (0,5 odsto vrednosti ), kod drugih 65 dinara (1 odsto od vrednosti), a kod nekih 80, 120 ili 150 dinara (minimalna provizija).

Isti princip se primenjuje i kada je u pitanju maksimalan iznos, ali bi ta jedna uplata morala biti u iznosu većem od nekoliko stotina hiljada dinara.

-Banke same određu cenu provizija i naknada- navode u jednoj banci koja posluje u našoj zemlji.

- Ove usluge su skupe, jer želimo da klijenti što više koriste elektronsko bankarstvo. U tom slučaju nemaju ni dinar troška. Kada su u pitanju naknade za kredite, u cenu ulazi rad službenika koji priprema i overava dokumentaciju, naš IT sistem, struja...

Banke koje imaju veći broj šaltera privlače klijente nižim provizijama kako bi im potom ponudile i druge usluge, a druge banke podižu proviziju jer šalju poruku građanima da ne žele da se bave platnim prometom.

Provizija se ne naplaćuje za račune "Infostana", a najjeftinije je plaćanje računa u pošti, gde se za svaku uplatu do 3.500 građanima uzima 35 dinara. Za račune do 600.000 dinara, zaračunava se provizija od jedan odsto od iznosa uplate, a za sve iznad toga "Pošta" ima fiksnu tarifu od 6.000 dinara.

Bankomati
Provizija se u slučajevima podizanja novca sa "tuđeg" bankomata kreće u Srbiji od 100 do nekoliko stotina dinara, u zavisnosti od toga koliki iznos se uzima.

Na uzorku od 10 vodećih banaka u Srbiji, čije smo tarifarnike pregledali, provizije idu od jedan do tri odsto, dok su minimalni iznosi provizije od 95 do čak 300 dinara.

Ove brojke važe za VIZA debitnu, DINA debitnu i Masterkard debitnu karticu, pa je više nego korisno kontaktirati sa svojom bankom pre podizanja novca sa drugog bankomata

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
građani Srbije bankarske provizije banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana