Tekst objavljen: 16.09.2024 14:10        


Indeks Hang Seng u Hong Kongu pao je 0,76 odsto na otvaranju, nakon što je Kina objavila niz zabrinjavajućih ekonomskih podataka tokom vikenda, pri čemu su podaci o fabričkoj proizvodnji, prodaji na malo i investicijama u avgustu izmakli očekivanjima

Padaju indeksi na azijskim tržištima


Stopa nezaposlenosti u gradovima porasla je na šestomesečni maksimum, dok su međugodišnje cene kuća padale najbržim tempom u devet godina.

Ulagači takođe očekuju sastanak o politici Federalnih rezervi u utorak i sredu na kojem se očekuje da će centralni bankari napraviti svoje prvo smanjenje kamatnih stopa od 2020.

Australski S&P/ASX 200 porastao je 0,44% na otvaranju. Tajvanski ponderirani indeks blago je porastao.

Tajfun Bebinca doveo je do otkazivanja stotina letova u Kini, a očekuje se da će Šangaj pogoditi najjača oluja od 1949. godine.

Azijski ulagači takođe čekaju niz ključnih podataka i odluka centralne banke iz regiona.


Očekuje se da će inflacija u Japanu porasti u avgustu, prema Rojtersovoj anketi, podržavajući argumente da Japanska banka ostane nepokolebljiva dok upravni odbor u petak postavlja svoju politiku.

Očekuje se da će centralna banka zadržati nepromenjenu stopu istovremeno signalizirajući da se spremaju dalja povećanja stope.

Japanski jen ojačao je u ponedeljak ujutro na 140,49 u odnosu na dolar.Ako jen zadrži ove nivoe, valuta će zatvoriti najjaču vrednost u više od godinu dana.

Kina je spremna u petak odrediti svoje jednogodišnje i petogodišnje kamatne stope.Jednogodišnja stopa, koja utiče na većinu novih i neotplaćenih zajmova, trenutno iznosi 3,35 odsto, dok je petogodišnja stopa, koja utiče na određivanje cene hipoteka, trenutno 3,85 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
azijska tržišta vesti sa berze svetske berze pad indeksa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana