Tekst objavljen: 11.09.2015 13:02        


Narodna banka Srbije smanjila svoju referentnu kamatu na pet odsto, kao i obaveznu rezervu bankama. Za 100.000 dinara pre godinu trebalo vratiti 153.434, a sada 103.279.

Pad referentne kamatne stope oboriće cenu kredita

Narodna banka Srbije odlučila je da olakša zaduživanje građana i privrede, tako što je u četvrtak smanjila svoju kamatu i obaveznu rezervu koje banke moraju da izdvajaju kod nje.

Referentna kamata Centralne banke je sada pet odsto i duplo je manja nego pre godinu i po. Ovim potezom omogućeno je građanima i privredi da se povoljnije zadužuju. Tako je sada dinarski kredit od 100.000 na godinu dana skoro upola jeftiniji od iste pozajmice uzete pre tri godine.

U poređenju sa decembrom prošle godine, na pomenuto zaduženje sada su mesečne rate niže od 2.000 do 4.000 dinara.

Pre tri godine za zajam od 100.000 je bilo potrebno vratiti 203.184 dinara. Prošle godine je trebalo isplatiti 153.434, a sada 103.279 dinara.

Odluka NBS je pre svega signal bankama da nastave sa smanjenjem kamatnih stopa, ali i da ponude neke olakšice preduzećima. Samim tim bi trebalo da se poveća kreditna aktivnost, koja je već mesecima u stagnaciji ili čak u padu. Oni koji se zadužuju, samo u poslednjih godinu dana su osetili olakšanje u svojim novčanicima zbog sve niže referetne kamate NBS.

Referetna kamatna stopa u septembru 2012. je iznosila 10,50 odsto, da bi istog meseca 2013. godine porasla na 11 procenata, a zatim je usledio pad u prošloj godini na 8,50 odsto. Tokom ove godine ova kamata je oborena sa osam koliko je iznosila u januaru na sadašnjih pet odsto.

Izvršni odbor NBS odlučio je da nastavi sa popuštanjem kaiša, jer su se za to stekli uslovi, i smanjio je stope devizne obavezne rezerve banaka za po jedan odsto u narednih šest obračunskih perioda. To, kako se navodi u saopštenju centralne banke, znači da će od 18. februara 2016. stope devizne obavezne rezerve na izvore ročnosti do dve godine, umesto dosadašnjih 26 odsto, iznositi 20 odsto, a na izvore dužih ročnosti 13 odsto, umesto 19 odsto.

- Stope dinarske obavezne rezerve su ostale nepromenjene, tačnije, pet odsto na izvore do dve godine, i nula odsto na izvore dužih ročnosti, tako da su banke i dalje stimulisane da koriste dinarske izvore finansiranja - navodi NBS.

- Usvojenim izmenama je dodatno oslobođen deo kreditnog potencijala banaka i očekuje se da banke povećaju kreditnu aktivnost i snize kamatne stope na kredite koje odobravaju klijentima.

NBS je utvrdila da su inflatorni pritisci i dalje niski, a inflaciona očekivanja usidrena u granicama cilja.

Inflacija

- UZ dosadašnju relaksaciju monetarne politike i postepeno iščezavanje dezinflatornih efekata pada cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, inflacija u narednom periodu bi se održavala oko donje granice cilja od 2,5 odsto. NBS smatra da postoji mogućnost ulaska u te granice krajem ove ili početkom naredne godine. Njeno približavanje cilju od četiri odsto očekuje se sredinom 2016.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs nbs referentna kamata smanjena referentna kamata krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana