Tekst objavljen: 23.09.2015 11:33        


Terminske cene nafte su danas u Aziji pale, nakon što je prerađivačka aktivnost u Kini pala na najniži nivo za poslednjih šest ipo godina, što ukazuje na slabiju tražnju u zemlji koja je najveći svetski potrošač energenata. 

Pad kineske fabričke aktivnosti oborio cenu nafte

Perpektive slabije tražnje su se pojavile u trenutku kada su prezasićena globalna tržišta već zaplašena očekivanjima povratka iranske nafte na tržišta kroz nekoliko meseci, ukoliko se ispostavi da je zvanični Teheran ispoštovao uslove iz sporazuma o ograničavanju svojih nuklearnih ambicija, prenosi Frans pres.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u oktobru pojeftinila je za 17 centi, na 46,19 dolara, dok je sirova nafta "brent" pojeftinila 22 centa, na 48,86 dolara.

"Na pad cena nafte su uticali sve veći izgledi za povratak iranske nafte na tržišta, kao i potencijalni pad tražnje u Kini, nakon što je indeks menadžera nabavke (PMI) te zemlje pao na šestogodišnji minimum", izjavio je tržišni strateg singapurske kompanije IG Markets, Bernard Ou.

PMI za fabričku aktivnosti u Kini u septembru je pao na 47 poena, što je manje u odnosu na avgust i najniži nivo od marta 2009. godine. Podaci ispod 50 poena ukazuju na pad prerađivačke aktivnosti, a iznad 50 poena na njen rast.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta pad cene nafte zalihe nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana