Tekst objavljen: 31.03.2015 12:39        


Industrijska proizvodnja u Srbiji je u februaru ove godine na međugodišnjem nivou pala 3,3 odsto, a u odnosu na prosek 2014. godine u padu je 6,3 procenta, saopštio je danas Republički zavod za statistiku. Na mesečnom nivou industrijska proizvodnja u februaru je, prema desezoniranim podacima manja 2,8 odsto, pri čemu prerađivačka industrija beleži pad od 4,6 procenata.

Pad industrijske proizvodnje  3,3 odsto u februaru

Po sektorima, u februaru su sektori Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija i Rudarstvo zabeležili pad od 14,7 odsto i 13,6 procenata, respektivno, dok je sektor Prerađivačka industrija porastao 2,6 odsto u poređenju sa istim mesecom 2014.

Po namenskim grupama pad proizvodnje je u februaru, u poređenju s istim lanjskim mesecom, zabeležen kod energije (14,2 odsto), trajnih proizvoda za široku potrošnju(3,7) i intermedijarnih proizvoda, osim energije, (2,7), dok je rast evidentiran u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju (6,7odsto) i kapitalnih proizvoda(12,7).

Obim industrijske proizvodnje u februaru je pao kod 17oblasti, koje učestvuju u strukturi industrijske proizvodnje sa 52 odsto, a rast je imalo 12 oblasti.

Na pad industrijske proizvodnje u februaru najviše su uticali: Proizvodnja električne energije, Eksploatacija uglja, Proizvodnja derivata nafte, Prerada drveta i proizvodi od drveta, osim nameštaja i Proizvodnja električne opreme.

U periodu januar-februar 2015. godine, industrijska proizvodnja je manja 3,1 odsto nego u istom periodu lani.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad prizvodnje februar industrijska proizvodnja srbija 2015

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana