Tekst objavljen: 07.04.2016 14:59        


Cene sirove nafte nastavile su danas rast u trgovanju u Aziji zahvaljujući značajnom padu američkih zaliha, prvom u sedam nedelja, što ukazuje na snažniju potražnju u SAD, vodećem svetskom potrošacu "crnog zlata". 

Pad američkih zaliha nafte podigao cene

Zvanični podaci su pokazali da su američke komercijalne zalihe sirove nafte pale za 4,9 miliona barela u nedelji zaključno sa 1. aprilom, posle rasta od 2,3 miliona barela prethodne sedmice, prenosi agencija Frans pres.

Ovaj pokazatelj je podržao dalji oporavak cena nafte, koje su juče ponovo počele da rastu na temelju izjava iz Kuvajta da bi sastanak ključnih proizvođača te sirovine, 17. aprila u Dohi, mogao da rezultira dogovorom o ograničavanju proizvodnje.

Američka "laka" nafta WTI za majske isporuke poskupela je za 39 centi (1,03 odsto) na 38,11 dolara za barel, a sirova nafta "brent" za isporuke u junu porasla je 29 centi (0,73 odsto) na 40,13 dolara.
Cene oba tipa nafte su u jučerašnjem trgovanju zatvorene s rastom od pet procenata.

"Cene su povećane... nakon što je američka Uprava za energetske informacije (EIA) objavila ohrabrujuće podatke o zalihama", izjavio je analitičar kompanije "Ernst||Jang" za naftu i gas, Sandživ Gupta.

Ipak, kako navodi Frans pres, i Gupta kao i drugi analitičari ima sumnje u pogledu toga da li će se oporavak cena održati u svetlu hiperprodukcije i slabe tražnje.

"Bez suštinskog poboljšanja situacije sa ponudom i tražnjom, očekuje se da će cene nafte ostati manje-više ''zaglavljenje'' na ovom nivou u iščekivanju sastanka u Dohi za 10 dana", rekao je Gupta za Frans pres.

Glavni proizvođači nafte, na čelu s Rusijom i Saudijskom Arabijom, treba da se sastanu 17. aprila u Dohi kako bi razgovarali o predloženom zamrzavanju proizvodnje zbog globalne prezasićenosti ponude koja pogađa cene.

Postoje sumnje da će sporazum biti postignut zbog znakova nesloge među proizvođačima "crnog zlata" po ovom pitanju, ali su nedavni komentari iz Kuvajta oživeli nade u pogledu mogućnosti postizanja dogovora.

"Kuvajt je... naveo da niske cene nafte pogađaju sve i da je limitiranje proizvodnje potrebno da bi se utvrdio minimum cene koji je prihvatljiv za sve aktere na tržištu", kaže Margaret Jang, tržišni analitičar u firmi CMC Markets iz Singapura.

"Imajući u vidu nastavak neizvesnosti uoči razgovora 17. aprila, moguće je da će kretanje cena nafte i dalje biti turbulentno dok ne bude postignut neki čvrst dogovor", navela je ona u tržišnom komentaru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi oporavak cene nafte proizvođači nafte potrošnja nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana