Tekst objavljen: 11.12.2013 9:15        


Vest da se u Srbiji svakog meseca na biro prijavi grad veličine Vršca, odnosno oko 40.000 građana, otvorila je i pitanje gde bi ti ljudi mogli da nađu posao. I ne samo oni, pošto od početka godine na posao čeka 385.000 ljudi, koliko se prijavilo Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ).

Ovo su poslovi koje lako možete da nađete u Srbiji

Na osnovu prijava poslodavaca o slobodnim radnim mestima, na evidenciji NSZ najviše se traže pedijatri, anesteziolozi, estetski hirurzi, farmaceuti i informatičari. Za ove poslove neophodan je završen fakultet, i na njih se ne čeka dugo.

Sa završenom četvorogodišnjom srednjom školom poslodavcima su potrebni i operateri na CNC mašinama, zatim auto-troničari/mehatroničari, knjigovođe, računovođe, kao i zanimanja u oblasti nege starih. Posla ima i za pekare, kuvare i pica majstore, poslastičare i prodavce.
Traže se i inženjeri matematičari i inženjeri informatike, a na te poslove se u proseku čeka godinu dana.

Kako navode u NSZ, najbrže se zapošljavaju lica sa završenom srednjom školom (III, IV i V stepen stručne spreme).

Poslodavci su naveli da su im potrebni i tehničari farmaceutske proizvodnje, mašinske robotike, drumskog saobraćaja, kao i carinski tehničari. Međutim, nijedan od tih poslova nije moguće dobiti bez čekanja od najmanje 12 meseci, pokazuju podaci Nacionalne službe.

Sa srednjom školom traže se i kozmetičari, medicinari, veterinari i do tih poslova je moguće doći ukoliko se naoružate strpljenjem od minimum dve do tri godine.

U poslednje četiri godine do posla su brže dolazili oni koji imaju zanat u rukama, poput stolara, fasadera, armirača, zavarivača, radnici na sklapanju delova za automobile, frizeri i auto-mehaničari. U prošloj godini dosta su bili traženi i mesari, pletači, kalupari, vezilje, tkači.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao traženje posla biro za nezaposlene nezaposleni nezaposlenost nezaposlenost mladih stopa nezaposlenosti Srbija profesije karijera

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana