Tekst objavljen: 24.02.2018 10:06        


I investitori vlasnici stanova u zgradi, iako sve stanove još nisu prodali i u njima niko ne živi, imaju obaveze kao i svi ostali stanari vlasnici stanova da učestvuju u troškovima održavanja liftova i higijene zgrade. U slučaju da se ogluše, komšije imaju puno pravo da ih prijave komunalnoj inspekciji. 

Ovo su česte muke stanara novih zgrada

- Kupili smo stan u novoj zgradi koja ima osamnaest stanova. Pet stanova, međutim investitor nije prodao. Ono što je nas ostale stanare veoma neprijatno iznenadilo je da on je izričit da neće da učestvuje u troškovima održavanja lifta, niti čišćenja zgrade. Srećom mi ostali stanari smo složni. Ali nije uredu da mi ostali plaćamo i njegove troškove. Izabrali smo upravnika komšiju i nadamo se da će on uspeti da reši tu za nas neprijatnu situaciju. Jer faktički mi plaćamo i ono što bi on kao vlasnik stanova trebalo da snosi - priča Danica Ilić iz Beograda.

Ova zgrada na Dorćolu nije usamljen slučaj. Isto se ponašaju investitori, koji prodaju stanove, a vode se kao vlasnici stanova i na Miljakovcu, Zemunu, Voždovcu… Situacija iz prestonice preslikana po celoj Srbiji.

Obaveza investitora je identična kao i obaveza svih drugih vlasnika stanova. Po slovu zakona on je vlasnik stana i mora da snosi troškove održavanja zgrade, odnosno higijene i servisiranja lifta, ali i da učestvuje u ostalim investicionim aktivnostima, a sve na osnovu donešenih odluka stambene zajednice, koju čine stanari vlasnici stanova cele zgrade.

- Obaveze su obaveze. Svaki vlasnik stana zgrade bez obzira da li je reč o građaninu koji je vlasnik ili je investitor, mora da snosi troškove i njima se pojedinačno uspostavlja račun. U onom trenutku, kada investitor proda stan, sve obaveze prelaze na kupca stana odnosno novog vlasnika - kaže Miloš Matejić, profesionalni upravnik zgrade.

Na pitanje šta bi on posavetovao vlasnike stanova koji se nađu u ovakoj situaciji da se investitor ogluši o svoje obaveze, ovaj profesionalni upravnik odgovora:

- Zakon je striktan svi vlasnici posebnih delova (stanova) su članovi skupštine koji imaju ista prava i obaveze kao i svi drugi vlasnici. Ukoliko se vlasnik stana koji je investitor ne poštuje odluke i ne želi da učestvuje u troškovima, stambena zajednica ima prava i obavezu da prijavi komunalnoj inspekciji neizvršavanje zakonskih obaveza a koje su propisane a donete na sednicama skupštine stanara - ističe Matejić.

Prijava komunalnoj inspekciji

Vrlo je važno da bi komunalna inspekcija odreagovala, da zgrada ima svu neopohodnu dokumentaciju koja se odnosi na donošenje odluka. Konkretno, objašnjava naš sagovornik, vlasnici stanova su doneli odluku da uplaćuju novac na račun stambene zajednice za tekuće i investiciono održavanje od recimo hiljadu dinara mesečno po stanu, a investitor vlasnik stana ili stanova to ne učini u nekom periodu, upravnik je dužan da to prijavi komunalnoj inspekciji.

Drugi slučaj, kad je investitor vlasnik više od polovine stanova u zgradi

Drugi specifični slučaj je kada je investitor prodao u zgradi jedan stan. Do tada investitor kao isključivi vlasnik svih stanova imao je obavezu da sam upravlja i održava tu zgradu. Pojavom još jednog vlasnika, stižu nove obaveze...

- Onog trenutka kada investitor proda jedan stan u novoj zgradi stambena zajednica ima status pravnog lica, jer ima najmanje dva lica koja su postala vlasnici dva posebna dela. Znači ukoliko zgrada ima deset stanova i prodat je jedan stan ta stambena zgrada je dužna da se registruje kao stambena zajednica. To može da uradi preko svojih organa organizovanjem sednice skupštine na kojoj će se izabrati upravnika što može biti taj novi vlasnik stana ili investitor to jest odgovorno lice u toj firmi. U toj situaciji investitor sam može doneti odluku o izboru upravnika ili profesionalnog upravnika jer kao vlasnik devet stanova ima i devet glasova prilikom donošenja odluka što čini većinu - objašnjava Miloš Matejić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    MIša 19.02.2018 17:00

    Zakonsko rešenje sa upravnicima zgrade, je neizučeno, promašeno rešenje, koje neće I ne može da da dobre rezultate, jer građani, starosedioci Beograda, pogotovo penzioneri su toliko osiromašeni, da nemeju ni za osnovne potrebe, jedva preživalkjavaju, da bi bili u stanju da finansiraju obimne radove, velike vrednosti na tekućem, a pogotovo na investicionom održavanju, I da pri tome plaćaju kvazi strunjake, upravnike zgarad, koji su ustanovljeni kao produžene ruka vlasti, Gorana Vesića I njemu sličnih, koji se predstavljaju kao ličnosti budućnosti,a to su likovi prošlosti!
    Da je vlast htela I želela pravo rešenje za očuvanje stambenog fonda, tada bi iz sredstava poreza na nepokretnosti koji plaćaju građani (koji se, inče u svetu retko gde plaća, jer ne stvara novu dobit, već troškove održavanja I amotrizacij) formirali službu upravnika zgrada na teritorijalnom opštinskom prinsipu, koji bi bili plaćeni kao zaposleni u javnom sektoru, odnosno iz sredstava prikupljeni na ime poreza na nekretnini I po strogu utvrđenim zakonskim I tehničkim propisima!
    Ali, valst, odnosno polslanici Skupštine RS, ogledani ug. Vučiću to nisu hteli, oni žele osiromašene građane, I poslušnike, koji će osiromašene građene, još vise osirpomašiti, jer kada ne budu mogli placate obaveze investicion I tekućeg održavanje, I troškjove upravnika, nastupa sledeća kolaona, izvršitečlji, prodaja stanova, nasilno iseljavanje iz tih stanova, I prodaja tih stanova na lažnim licitacijama, I licintanntima bliskim valstima , odnosno kupovina za bud zašto,a osiromašene građane na ulicu!
    Eto, to je rešenje sa upravnicima zgrade, koje je iznuđeno nametnutno, kao što je sve inzuđeno I anmetnutno, pogotovo umanjenje panzija, koje ja nasilje nad penzionerima, na koje ni sudije Ustavnog suda veće godinama ne reaguju, pa nije čudo ako uskora aktuelna vlasti ne izmisli još neko mudro rešenje, koje će građane ne samo osiromašiti, već dovesti I do očaja!
    Institucija upravnika zgrada, vređe zdravu pamet, zar valst I PKS, g. Čatež misli da su građani glupi, da poveruju, da se upravnici zgrad mogu na kursu koji traje desteka dana, koji uzgred se plaća, osbosobiti da budu kvalitetni I stručno potkovani zananjem iz obalsti parava, građevinsrstva, arhitekture, snimanja kvaraova na zgradama, satavlčjanje tendera I drugih veoma usko stručnih znsnja, kakva mora imati onaj koji se bavi upravljanjem I održavanjem stambenig zgrada sa toliko instalacije, oprema I uređaja.
    Na biro rada ima stručnih, školovanih kadrova iz obasti građrvinsrstva I ostalih tehničkih grana, koji možada nisu članovu partije g. Vučića, ali su dovoljno stručni I lojalni građani, da imaju pravo da se zaposle I da budu plaćeni za svoje stručno znanje I rad na održavanju zgrada, koji bi bili plaćeni iz sredstava koji se ubiraju na ime poreza na nekretnine!
    Mislim da g. Vuči, njegovi saradnici, prvenstveno gospođa Zorana Mihajilović, koaja, tu se slažem sa g. Mrkonjićem, nema poijma o građevinsrstv, treba pod hitno da private ovo moje, I ne samo moje razmišljanje, već svih onih koji se razumeju u struku I koje nisu pobornici ovakvih nakaradnih rešenja!
    Miša

  2. User image
    Mirko 20.02.2018 12:36

    Kakvi su "profesionalni upravnici" koji ne znaju da skupstina stanara vise ne postoji. Strasno! Toliko o profesionalizmu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zgrada novi stanovi stanovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana