Tekst objavljen: 16.12.2017 11:28        


Nema roditelja, koji se nije zapitao kako pametno da štedi za svoje najmlađe? Da, postoji više načina i svaki nosi različite prinose. Ono što ipak treba da bude vodilja svima, pošto je reč o dugoročnim ulaganjima, jeste sigurnost, ali i ako već mogu, da ne ulažu novac samo u jedan vid štednje.

Ovo su 4 načina da uštedite za budućnost svog deteta

U bankama trenutno raste dinarska štednja u odnosu na onu u evrima, a tu su i kamatne stope nešto više. Pojedine banke, međutim, imaju štednju koja je baš namenjena najmlađima, a koja ima veće kamatne stope u poređenju sa redovnom štednjom. Prosečna kamatna stopa za dinare iznosi 3,6 odsto, dok je za evro štednju 0,8 odsto.

Tako, primera radi, u Komercijalnoj banci postoji "Cvrčak štednja", sa povoljnijim kamatnim stopama u odnosu na klasičnu štednju i dužim rokovima oročenja na 12 meseci, 24 meseca, 36 meseci, sve do punoletstva deteta.

Prilikom polaganja depozita na štednju, zakonski zastupnici/staratelji prilažu Izvod iz matične knjige rođenih deteta i Potvrdu o prijavi prebivališta za dete.

Daje se i mogućnost novih uplata na štednu knjižicu do navršenih 15 godina starosti deteta. Trenutno važeća kamatna stopa na štednju do punoletstva u evrima iznosi 1,5 odsto, u dolarima 1,9 odsto i u funtama 1,4 odsto.

U slučaju da oročite 500 evra na period do punoletstva deteta (a punoletstvo se stiče za 10 godina), sa uplatama na godišnjem nivou u iznosu od 500 evra projektovana kamata po trenutno važećoj kamatnoj stopi za navedeni period bi iznosila 386,17 evra.

ULAGANJE U INVESTICIONE FONDOVE

Investicioni fondovi u svetu, pa i u Srbiji, predstavljaju jedan od vidova dugoročne štednje. Ova štednja se postiže jednokratnom uplatom ili putem takozvanih godišnjih programiranih uplata, gde član odvoji svake godine za njega prihvatljivu sumu novca koju želi da dugoročno ostavi na štednju. Ovde su zarade više nego za klasičnu štednju.

- Novčanom uplatom u investicioni fond vlasnik kupuje srazmeran broj investicionih jedinica. On postaje vlasnik proporcionalnog dela celokupne imovine fonda, prema broju kupljenih investicionih jedinica koje poseduje. U zavisnosti od društva koje upravlja fondovima, može ili ne mora postojati naknada za uplatu u investicioni fond koji je okrenut ovoj politici dugoročne štednje - ukazuje Predrag Milošević, direktor "Ilirike", društva za upravljanje investicionim fondovima.

Uplate su u dinarima, međutim prikupljena sredstva se ne oročavaju kao u bankama i vezana su uglavnom za finansijske instrumente u evrima i dolarima. Zakonsko pravo člana fonda je da uvek može, bez naknade, da podigne deo ili celokupna sredstva i time prekine štednju. Takođe, omogućeno je i svakodnevno praćenje vrednosti uloženih sredstava.

U Srbiji postoje novčani, balansirani i akcijski investicioni fondovi, koji svako od njih ima svoju investicionu politiku u skladu sa regulatornim zahtevima. Kod "Ilirike", primera radi, dugoročni balansirani fond je u poslednjih 12 meseci zaradio je svojim članovima 10,52 odsto preračunato u evrima, dok je drugi akcijski fond "Dynamic" ostvario u istom periodu zaradu od 11,62 odsto, takođe u evrima.

ŠTEDNI ZAPISI

Način da uložite novac za svoju decu i zaradite, pa i više nego da ga trenutno oročite, jeste investiranje u državne štedne obveznice koje se emituju u dinarima i evrima sa rokom dospeća dve, tri, pet i 10 godina. Za dinarske obveznice sa rokom otplate na dve godine kamata je – četiri odsto, na tri – 4,5 odsto, na pet godina – 5,25 procenata a na 10 godina – 6,25 odsto. Na evro-obveznice u zavisnosti od ročnosti, kamata je od jedan do četiri procenta godišnje.

Za kupovinu obveznice vredne 100 evra ili dinarske od 2.000 dinara, građani novac mogu da uplate do 11. decembra, a podela obveznica je 27. decembra.

- Vlasnici štednih obveznica zaradu će ostvarivati putem isplata kupona (kamate) na godišnjem nivou, dok će po isteku dospeća obveznice (posle dve, tri, pet ili deset godina) dobiti svoju glavnicu - objašnjava za "Blic" Nenad Gujaničić, broker u "Momentum sekjuritis".

Kupovina, odnosno investiranje u štedne obveznice, vrši se direktno, bez posrednika i bez bilo kakvih naknada, preko poslovne mreže Poštanske štedionice. U ovoj banci određeni su posebni šalteri u ovu svrhu. To mogu da čine građani Srbije, a uslov je da imaju važeću ličnu kartu.

- Kupac može najviše da kupi 5.000 komada štednih obveznica po jednoj emisiji i jednom roku dospeća u dinarima, odnosno 500 komada štednih obveznica po jednoj emisiji i jednom roku dospeća u evrima - objašnjavaju u Poštanskoj štedionici.

Investitoru se kamatni kupon (kamata) isplaćuje jednom godišnje na datum emisije, a o roku dospeća štednih obveznica isplaćuje se poslednji kamatni kupon i glavnica.

UPLATA U PENZIONE FONDOVE

Donja starosna granica za pristupanje penzionom fondu ne postoji, pa u praksi više nije retkost da roditelji otpočnu sa štednjom za decu odmah nakon njihovog rođenja. Dobra strana je i što ne morate da imate kontinuitet u uplati, što sami birate i dinamiku i iznose. Međutim, na novac vaše dete bi moglo da računa najranije sa 58 godina, odnosno najkasnije sa navršenih 70 godina.

Inače, u proseku, godišnji stopa prinosa koje fondovi ostvaruju iznosi 7,4 odsto (podatak za 2016.). Trebalo bi imati na umu da oni koji u ove fondove ulažu sa idejom da će ostvariti velike prinose moraju da znaju da postoji rizik, jer ti prinosi, u zavisnosti od toga kako fond raspolaže tim novcem u smislu ulaganja, nekad neće biti visoki kao što su očekivanja.

Ipak, jedna od prednosti je ta što uplatom od 1.000 dinara možete da otpočnete detetu štednju za penziju. Trenutno, za ovu godinu, maksimalni neoporezivi iznos penzijskog doprinosa iznosi 5.589 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investicioni fondovi štednja 2017 banke štedni zapisi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana