Tekst objavljen: 18.11.2017 13:00        


Jedino su keš krediti od svih pozajmica ove godine u porastu, a prosečan iznos koji građani uzimaju je oko 3.000 evra.

Ovi krediti su najpopularniji u Srbiji

Prema rečima samih bankara, iza pomame za gotovinskim kreditima uglavnom se krije pokrivanje starih dugova. To znači da građani novac najčešće koriste za refinansiranje. Pored toga, keš se uzima i za letovanja, zimovanja, kupovinu kola, ali i knjiga za školarce.

Banke imaju različite ponude, dok su uslovi skoro svuda isti, a to je da imate stalan posao, redovna mesečna primanja i da nemate zaostale neplaćene dugove. Najduži rok na koji se mogu dobiti keš krediti je 10 godina, a maksimalan iznos ide i do 20.000 evra. Većina banaka preorijentisala se na kredite u dinarima jer su oni mnogo traženiji od gotovinskih pozajmica u evrima.

Prema podacima Udruženja banaka Srbije, keš krediti su od početka godine porasli za 21 odsto. Tako je na kraju 2016. ukupan iznos gotovinskih pozajmica bio 262,1 milijarda dinara, a na kraju oktobra ove godine 317 milijardi.

Uslovi za dobijanje keš kredita
  • Punoletni građanin Srbije
  • Stalno zaposlenje (može i na određeno)
  • Redovna mesečna primanja
  • Redovan platiša (na vreme izmireni svi dugovi)
  • Penzioneri koji na kraju otplate nemaju više od 75 ili 78 godina

U Intezi navode da beleže stalni rast gotovinskih kredita koji čine ubedljivo najveći broj svih kredita odobrenih stanovništvu.

- Gotovinski krediti su dostupni zaposlenim građanima, kao i penzionerima bez obzira li zaradu i penziju primaju preko Inteze ili ne. Na raspolaganju je više modela dinarskih gotovinskih kredita, a prosečan iznos u prvih deset meseci ove godine je 2.200 evra - kažu u Intezi.

U Vojvođanskoj banci naglašavaju da je za dobijanje keš kredita važan i iznos zarade.

- Pre svega je potrebno stalno zaposlenje, najmanje šest meseci rada kod poslednjeg poslodavca i minimalno 150 evra mesečne zarade. Od dokumentacije prilikom apliciranja neophodna je potvrda o zaposlenju, administrativna zabrana, kao i izveštaj Kreditnog biroa - ističu u ovoj banci.

Oni dodaju da građani najčešće uzimanjem keš kredita refinansiraju stare obaveze.

- Takođe, interesovanje je uvek veće i u vreme praznika, pred odlazak na letovanja, zimovanja ili pred početak školske sezone. Prosečan iznos kredita u našoj banci je oko 3.600 evra u dinarskoj protivvrednosti - kažu u Vojvođanskoj banci.

Da su gotovinski krediti najtraženiji potvrdili su i u Eurobanci. Oni su zbog velikog interesovanja, kako navode, nastavili akciju dinarskih kredita za refinansiranje koju su imali letos.

-Nakon što smo ovog leta prvi put pripremili primamljivu ponudu koja omogućava da uzmete tačno 1.000.000 dinara i da uštedite okruglo 300.000 dinara, sada smo je ponovo uveli jer je tražnja ogromna - kažu u Eurobanci, i dodaju da je prosečan iznos keš kredita 4.000 evra.

U Rajfajzenu objašnjavaju da su ovi krediti traženi zato što su nenamenski.

- Klijenti ih koriste u skladu sa svojim trenutnim potrebama, od kupovine automobila, nabavke robe široke potrošnje ili u neke druge svrhe. Prosečan iznos u našoj banci je oko 400.000 dinara - naglašavaju u Rajfajzenu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
keš krediti najpovoljniji kredit zaduživanje građana bankarski proizvodi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana