Tekst objavljen: 04.03.2017 11:24        


Građani Srbije svoje dokumente od sutra, 1. marta neće moći da overavaju u opštini ili sudu, već isključivo kod javnog beležnika, izuzev u gradovima u kojima notari ne postoje.

Overa dokumenata kod notara, cene više nego u sudu

To se odnosi na sve overe dokumenata za upise u škole ili na fakultete, dokumentacije potrebne kod konkurisanja za posao ili za vađenje invalidske penzije. Među njima su i overe saglasnosti roditelja za izvođenje deteta iz zemlje, pa potvrde o isplati na osnovu kupoprodaje nepokretnosti, overe punomoćja, ugovora o zakupu, overe prepisa diploma i raznih drugih dokumenata.

Potpise birača overavaće i subotom

U Srbiji rade152 beležnika, 21 pomoćnik i 238 pripravnika. Svi oni će biti angažovani u toku radnog vremena i posle njega, uključujući i subotu, za overu potpisa birača za predsedničke izbore. Cena jednog potpisa je 50 dinara sa PDV.

Opozicija je u nekoliko navrata iskazala bojazan da će beležnici najviše overavati potpise za kandidata vladajuće stranke, na račun kandidata opozicije.

Miodrag Đukanović ovo demantuje i navodi da će notari izlaziti na teren po redosledu kojim su primljeni zahtevi u javnobeležničkim kancelarijama.

Kako za "Novosti" kaže predsednik Javnobeležničke komore Miodrag Đukanović cene overa su niže nego što su bile kod lokalnih samouprava, ali više nego u sudovima. Na primer, prosečna cena overe potpisa kod notara je 360 dinara sa PDV, dok je u velikom broju opština ona premašivala 400, a u sudovima je bila oko 160 dinara.

Prema javnobeležničkom cenovniku, potpis za privatno lice košta 360, a za pravno 1.260 dinara. Overa prve stranice dokumenta je 540, a svake naredne po 360 dinara. Strana overe prepisa košta 270 dinara, a izlazak notara na teren je 2.700 dinara. Potvrda da je neko lice živo iznosi 540 dinara.

Ostavinske postupke beležnici rade samo onda kada im sud poveri taj posao.

"Tendencija je da se s vremenom beležnicima povere sve ostavine, da bi se rasteretili sudovi, jer se u Srbiji godišnje obavi oko 100.000 ostavina. Ostali vanparnični postupci, kao što je uređenje međa, i dalje su u nadležnosti sudova, ali bi i to s vremenom trebalo da pređe na beležnike", objašnjava Đukanović.

Dokumenta koje su opštine overavale besplatno, od sada će to činiti i notari. To su overe za socijalno ugrožene kategorije koje prikupljaju različitu dokumentaciju za pomoć države ili invalidsku penziju. Besplatne će biti i overe dokumenata za zapošljavanje ili upis u školu ili na fakultet.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
notari overa u sudu overa dokumenata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana