Tekst objavljen: 01.02.2020 13:00        


U Srbiji se godišnje proizvede oko dva i po miliona tona komunalnog otpada čiji se deo može ponovo upotrebiti, a ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da su ove godine predviđene veće subvencije za reciklažnu industriju i najavljuje usvajanje nove nacionalne strategije za upravljanje otpadom

Ove godine veće subvencije za reciklere

Izrada strategije je rezultat tvining-projekta „Podrška EU razvoju strateškog okvira u oblasti upravljanja otpadom”, koji je vredan milion i po evra, od čega je EU obezbedila 95 odsto, a Srbija ostatak.

Na konferenciji organizovanoj povodom završetka projekta koji se sprovodi od avgusta 2017. godine, ministar Trivan je rekao da Srbija razvojem i unapređenjem sistema upravljanja otpadom nastoji da primeni do sada pozitivna iskustva u toj oblasti u kojoj je, kaže, Evropa daleko otišla.

Ozbiljni planovi Austrije

Ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti izrazio je zadovoljstvo zbog učešća Austrije u projektu i sjajne saradnje sa Srbijom, i poručio da je izrada strategije za upravljanje otpadom u Srbiji prvi korak, ali da dolazi vreme za njenu primenu.

Naveo je da Austrija ima ambiciozne planove u oblasti zaštite životne sredine, da je borba protiv klimatskih promena na vrhu prioriteta nove austrijske vlade, čiji je koalicioni partner Zelena stranka, a da zaštita životne sredine i stvaranje čvrste i jake ekonomije nisu priorireti koji se međusobno isključuju.


Srbija je na izradi nove strategije sarađivala s ekspertima iz Austrije, Švedske, Litvanije i drugim partnerima da bi efikasno primenila evropske direktive o otpadu, a Trivan je objasnio da ta strategija i akcioni plan definišu mere za reciklažu i ostale operacije za tretman otpada, uključujući i komunalni, čvrsti, opasni i medicinski otpad.

Naglasio je da će Srbija prva u regionu izraditi i nacionalni program prevencije nastanka otpada, da su ove godine predviđene 3,5 milijarde dinara subvencija za reciklažnu industriju, i podsetio na to da je ove godine buyet Ministarstva 27 odsto veći.

Naveo je da prošle godine bilo planirano 2,2 milijarde dinara subvencija za reciklere, ali da su one ipak u 2019. dostigle 3,14 milijarde dinara.

Ministar je naglasio su iskustva zemalja EU pokazala da je ekološki pristup motor razvoja.

Šef Delagacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da se bar trećina komunalnog otpada može reciklirati i zato u upravljanju otadom postoji veliki ekonomski potencijal.

Za EU je rekao da postaje sve „zelenija”, i najavio je da će EU u martu predstaviti Zeleni plan s ciljem da Evropa postane klimatski neutralna do 2050. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

– EU već ima ambiciozne planove do 2020. – rekao je Fabrici. – Želimo da Srbija i Zapadni Balkan budu deo te vizije.

Rukovodilac Programa razvojne saradnje Ola Anderson iz Švedske čestitao je na dobro obavljenom poslu tokom projekta, i poručio da je dostizanje standarda u zaštiti životne sredine težak proces.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sem fabrici recikliranje ekologija goran trivan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana